Съвсем логично, че тези устройства се развалят доста често. Какво трябва да направите, когато дистанционното Ви се повреди? Задължително ли е да купите модел, подходящ точно за Вашия телевизор, или можете да използвате универсално? Ето какво съветват специалистите:

Оригинално дистанционно

Производителят на Вашия телевизор би трябвало да предлага и резервни дистанционни управления. Ако държите да имате оригинално дистанционно - същото като това, което сте ползвали досега, най-напред проверете на сайта на производителя. Ако не можете да поръчате онлайн от него, потърсете най-близкия търговец, който може да Ви предложи този модел. Самият производител би могъл да Ви даде информация за дистрибуторите си в България. Друг вариант е просто да проверите в най-близкия магазин за електронни части и електротехника.

Универсално дистанционно

Големите магазини за електротехника често предлагат универсални дистанционни управления. Без значение кой е производителят им, те могат лесно да се използват с моделите на почти всяка марка телевизори. Ако не сте сигурни, че можете да се справите сами, потърсете консултанта в магазина и му кажете каква марка и модел е телевизорът, за който търсите дистанционно. Добре е да прочетете указанията на устройството, където вероятно производителят е упоменал с кои марки е съвместимо то.

Предимства на универсалното дистанционно

Основното предимство на универсалното дистанционно е, че то ще може да работи с много от устройствата, които имате у дома. Така цялата купчина дистанционни на масата Ви може да бъде заменена само с едно, което би могло да управлява и телевизора, и приемника, и плейъра, и дори и други периферни устройства.

Друго предимство е, че универсалните дистанционни за телевизори обикновено са малко по-евтини от оригиналните. Причината е, че могат да бъдат произведени навсякъде, от всеки производител.

Трето удобство, което можете да получите, е размерът на дистанционното. Универсалните устройства могат да имат различни размери, така че ще имате възможност да изберете по-голямо или по-малко от оригиналното, в зависимост от това какво Ви е по-удобно да използвате. То може също така да има бутони с подсветка, което е допълнително удобство през нощта.

Недостатъци на универсалното дистанционно

Истината е, че предимствата на универсалните дистанционни могат лесно да се превърнат в техни недостатъци. Ниската цена може да означава по-лошо качество и нямате никаква гаранция, че производителят се е справил добре с устройството. Възможно е то да не работи от голямо разстояние, да хаби твърде бързо батериите или да се повреди по-бързо.

Вторият недостатък е свързан с възможността някои от функциите на оригиналното дистанционно да липсват. Това е съвсем нормално, особено при новите модели телевизори, тъй като те предлагат иновативни функционалности, които все още не са навлезли в масовото производство.

Друго неудобство, което може да Ви причини универсалното дистанционно за телевизори, е свързано с управлението на много уреди едновременно. За да можете да го използвате по този начин, ще се наложи да отделите време за първоначална настройка на дистанционното. За целта трябва внимателно да прочетете и да спазвате инструкциите на производителя. Това обаче не Ви гарантира, че ще успеете да сдвоите дистанционното с всички използвани уреди у дома, нито че ще можете да използвате всичките им функции.

 

* съдържание на eMag