Ядрено - магнитният резонанс (ЯМР), разкрасителните процедури и пластичната хирургия са сред най - търсените медицински услуги у нас през тази година. Това показва статистика на Omed.bg - единствения български портал за здравни услуги, който съществува вече осем години и днес предлага оферти с до 75% отстъпка от много от водещите български лечебни заведения, лаборатории и здравни центрове.

През последната година една от най - ясните тенденции в сектор здраве, както и в редица други сегменти на икономиката, е повишаването на цените. Някои болници променят ценоразписите си повече от един път през последните 12 месеца. Това кара много хора да търсят освен безплатните прегледи и такива с отстъпки. Забавят се доставки на консумативи като например импланти, а голяма част от апаратурата в болниците е и голям консуматор на електроенергия, което се отразява на цените. От друга страна се забелязва и повишено търсене на рехабилитационни центрове и специалисти. Множество търсения се наблюдават и след прекаран ковид.

Данните на платформата сочат, че дамите между 35 и 44 години полагат най-много грижи за здравето си. Освен безплатните лабораторни изследвания и прегледи, които се полагат по здравна каса, те все - по често прибягват до допълнителни платени прегледи и изследвания. Най - търсени от тях са хормонални изследвания, преглед на щитовидна жлеза, УНГ прегледи, скенери, ЯМР и АГ прегледи.

При мъжете статистиката отчита, че грижата за здравето им започва едва след 50 - те години, което е тревожна тенденция, защото при наличието на определени заболявания, тогава може вече да се окаже късно за лечението им. Най - засилено при силния пол е търсенето на ЯМР, скенери, а все по- често и на козметични, разкрасителни процедури и пластична хирургия.

Любопитно е също, че при мъжете се забелязва повишено търсене на пакетни услуги. Често те питат за цялостни прегледи, при които да се направи всичко с едно ходене в клиника - прегледи и лабораторни изследвания. Това също е характерно за мъже, които прекрачват 40-те и не са се грижили за здравето си с редовна профилактика преди това.

"Често нашите клиенти - мъже не са наясно, че здравната каса предлага прегледи и изследвания, които са безплатни. Което ни говори, че е прекъсната връзката с личните лекари" - посочва Христо Петков, основател на Omed.bg. От платформата отчитат също, че в по-малките населени места изостава както профилактиката, така и стоматологичната грижа. По населени места, класацията води София с 30% от използващите платформата, следвана от Варна с 6%, Пловдив с 5.4% и Бургас, Стара Загора, Русе, Плевен, Перник и други градове.

Интересен факт е, че все по-често има запитвания от чужденци и българи, които живеят и работят в чужбина. Те обикновено съчетават почивката с правене на здравна профилактика или пластична хирургия. Това се дължи не само на по - достъпните цени и качествените услуги у нас, а и на по- лесния достъпът в България до доболнична помощ - прегледи и лабораторни изследвания.

а близо десет години над 240 хиляди клиенти на Оmed.bg са получили здравна помощ под формата на профилактични прегледи, лабораторни изследвания и други услуги, а хиляди семейства са спестили не малки суми" - добавя още Христо Петков - "Можем да кажем, че благодарение на сайта, едно от най - търсените изследвания напоследък - ЯМР - стана много по достъпно и се използва все по-често. Предлагаме услуги в почти всички населени места в страната, но най - голямо търсене се наблюдава в големите градове, където хората правят и допълнителни прегледи и изследвания извън платените от здравна каса."

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО