Едва ли има човек, който да не е мечтал да си има свое домашно кино. Кефът да се приберете у дома след изтощителен, а сега и горещ, работен ден и да разпуснете с любим сериал е неповторим.

На пазара има множество решения, които обещават изграждането на домашно кино. Телевизори, аудио системи, прожектори. Често обаче дори най-скъпите решения са свързани с компромиси.

Днес ще ви представим как може да изглежда домашното кино, ако не допуснете нито един компромис.

За смисъла от големите телевизори

Има хора, на които 50-инча се струват достатъчни. Ако обаче имате по-голям хол или просто искате да гледате телевизора от дивана си, то 50-инчовият екран изобщо няма да ви изглежда толкова голям.

Какво друго достъпно още на пазара? 55, 65 и 75-инчови решения са често срещана алтернатива за хората, търсещи нещо повече. Тук обаче е важно да споменем, че технологията зад панела е толкова важна, колкото и инчовете му.

Ако заложите на големи телевизори от ниския ценови клас, рискувате да гледате пикселиран и блед образ. Причината е, че не винаги разтягането на картината до над 50 инча дава добър резултат.

Това изобщо не е така, ако се насочите към по-премиум продукти. Телевизорите от по-висок клас имат мощен процесор, които е способен на ъпскейлинг. Казано на по-разбираем език - картината може да се разтегне във висока резолюция без загуба в качеството си.

Още по-високо стои тъй нареченият Big Inch клас телевизори. Той обхваща всички модели, чийто екрани са с диагонал над 75-инча. Те идват не само с големи екрани, но и с превъзходни качества на картината.

Ако размерът на панела нараства без това да е за сметка на качеството му, то ще откриете нещо много любопитно. Холът ви наистина може да се трансформира в домашно кино. При това качеството на картината ще е на нивото на най-скъпите и големи кина.

Представете си, ако почти цялата ви стена е заета от огромен плосък екран с почти липсващи рамки. Цветовете са наситени и контрастни, а качеството на картината - кристално. Към това можем да добавим и отличния звук.

Големите Big Inch телевизори наистина могат да вкарат магията на киното в дома ви. Да се върнем на въпроса от заглавието. Колкото повече е диагоналът на екрана, толкова по-лесно ще е да се потопите в кинематографичната атмосфера на случващото се пред очите ви.

И имайте предвид, че още не сме ви представили максимума, който може да вземете от такава система.

Максимумът

Представете си телевизор с диагонал от 98 инча. Превърнато в метри, това е близо 2,5 м. Големият екран би се трансформирал в същински прозорец към други светове. Кристална картина, неподозирани детайли и живи цветове. С тяхна помощ образите оживяват пред очите ви.

Ако гледате спорт, то все едно сте на стадиона. Ако играете, то едва ли някога ще помислите за очила с виртуална реалност, защото големият екран обхваща зрителното ви поле и ви вкарва директно в екшъна. Пуснете ли си National Geographic и може спокойно да спестите от екскурзия до саваната на Африка.

Големите премиум телевизори от ново поколение са най-доброто решение за домашно кино. Те са снабдени с изкуствен интелект, който разтяга картината без загуба на качество. Всъщност при мащабирането е възможно да станете свидетели на обратния процес - повишаване на качество. Съдържание със 720р резолюция ще изглежда все едно е било снимано или свалено в 4К по подразбиране.

Звукът на големия телевизор също би обхванал плътно хола ви. Всъщност звукът най-вероятно ще е 3D и ще следва обектите на екрана за още по-кинематографично изживяване.

Всичко това звучи като мечта. Благодарение на Samsung, през 2023 година утопията става реалност. Причината за това е върховият 98-инчов QLED Q80C на корейската марка.

Снимка: Samsung

Топ телевизорът на 2023 година

За 17-та поредна година Samsung заема водещо място в сегмента на телевизорите. Всички данни сочат, че компанията ще запази лидерската си позиция и през тази година. Един от най-новите й флагмански модели е именно 98-инчовият QLED Q80C.

Както става ясно от името, моделът е с 98-инчов QLED панел. Той е допълнен от технологията Quantum HDR+.

QLED телевизорът е базиран на технологията Quantum dot и материалът от така нар. квантови точки прави QLED телевизорите различни от конвенционалните.

На практика панелът идва с квантови точки с наноразмер, изобразяващи пълния обем на цветовете. Това дава върхови резултати при черното и яркостта. Иновацията прави картината не само по-жива и цветна, но и по-детайлна.

100-процентовият обем от цветове е валидиран от PANTONE. Това означава възможност за точно пресъздаване на милиарди цветове. 100%-вата точност прави телевизорът идеален за професионалисти в областта на графичния дизайн, обработката на видео или дигитални артисти.

Благодарение на режима EyeComfort яркостта и тона на картината се регулира спрямо светлината в стаята, така че да е не само с отлични характеристики, но и да щади очите ви.

В основата на 98-инчовият телевизор на Samsung стои процесор с изкуствен интелект.

4K Neural Quantum Processor използва AI за подобряване на качеството на картината. Кадрите се разпъват до 4К резолюция, а мощният процесор сам увеличава дълбочината и яркостта на съдържанието.

Изкуствен интелект оптимизира мащабирането, намалява шума, увеличава контраста и техниките за подобряване на черното. Дори да пуснете свален от пиратски сайт филм от 70-те години на миналия век, то ще видите кристално чист 4К образ без никакви артефакти.

Да се върнем на геймърите. Телевизорът се свърза за секунди с конзола или компютър. Екранът е с честота на опресняване от 120Hz в режим Motion Xcelrator Turbo+, което прави 98-инчовия телевизор на Samsung подходящ за състезателни игри, където е важно картината да е без забавяне или размазване.

Естествено, резолюцията ви ще е 4К, но телевизорът ще направи всеки кадър HDR - с перфектната динамика и цветове. Възможностите на процесора допълнително ще подобрят видяното на екрана.

За още по-завладяващо зрително изживяване помага и подсветката на корпуса, която е автоматично синхронизирана с кадрите на екрана. На практика цялата стая ще грее в цветовете на екшъна.

98-инчовият QLED Q80C на Samsung идва с 3D съраунд звук на Dolby Atmos. Дори без саундбар, аудиото е плътно и с добър бас.

Функцията OTS (Object Tracking Sound) Lite на Samsung допълнително подобрява звука, като той следва образите на екрана, които го издават.

Съчетанието със саундбар обаче допълнително подобрява 360-градусовото звуково изживяване.

Дори дистанционното на QLED Q80C на Samsung е изключително. То казва сбогом на сменяемите батерии, заменяйки ги с соларен панел на гърба си. Това не само може да улесни ежедневието ви, но е и стъпка в посоката на създаването на по-екологични устройства.

Гамата Neo QLED през 2023 година

Гамата телевизори Neo QLED нараства с нови модели през 2023 година, които също заслужават внимание.

Новите попълнения в гамата са: Neo QLED 8К QN900C, QN800C, QN700C; и Neo QLED 4К QN95C, QN90C, QN85C. Както може да предположите те също са част от света на телевизорите с наистина големи екрани.

Една от най-големите промени е свързана с интеграцията на новия Neural Quantum процесор. Вместо една невронна мрежа, анализираща данните, процесорът използва данни, генерирани от 64 невронни мрежи, налични при 8К моделите QN800C и QN900C, за да подсили всеки визуален детайл от съдържанието.

Технологии, като Shape Adaptive Light, Real Depth Enhancer Pro и Quantum Matrix Pro допълнително повишават качеството на кадрите, превръщайки всеки стар филм в 4К или дори в 8К пиршество за очите.

Моделите от гамата Neo QLED разполагат с вграден IoT Hub със Zigbee/Thread/и вграден WiFi. Така отпада необходимостта от закупуване на допълнителен хъб, а безжичното свързване с компютър, смартфон или друго устройство става само с няколко клика.

Снимка: Samsung

Големите телевизори никога не са били толкова достъпни

Върховите технологии и дизайн на големите премиум телевизори едва ли са били по-достъпни.

Повече за 98-инчовият телевизор на Samsung може да научите тук >>>


Материалът е подготвен със съдействието на Samsung.