Всеки, който обича кафе, вероятно си има еднакво ярки, макар и с различен знак спомени за най-ароматното кафе, което е опитвал. Благодарение на технологиите в наши дни както при отглеждането на кафе, така и при конструирането на уреди за неговото приготвяне, можем да увеличим позитивните кафе-преживявания и то без да се налага да напускаме уюта на своя дом. Нека поговорим за най-качественото кафе в световен мащаб и за иновациите в кафемашините, които подобряват вкуса във вашата чашка.

Какво е спешълти кафе и защо то е толкова специално

Преди по-малко от двадесет години у нас никой не беше чувал за спешълти кафе, а днес вече има много не само директни вносители, но и пекарни, които го предлагат на нашия малък, но обичащ кафето пазар.

Терминът specialty coffee или както е известно у нас спешълти кафе и специално кафе, се появява в началото на 21 век. Спешълти кафето е висококачествено кафе, което се отличава с изключителен вкус и преминава през строг процес на оценка. За да бъде класифицирано като спешълти, кафето трябва да получи над 80 точки от 100 по системата за оценяване на Specialty Coffee Association (SCA). То се произвежда от внимателно подбрани зърна, отглеждани в специфични региони и при оптимални условия, като целта е да се разкрият уникални вкусови профили. Спешълти кафето често има по-сложни аромати, които варират от плодови и флорални до шоколадови и орехови нотки, като това се дължи на контролираните условия на производство и преработка. В момента спешълти кафето заема пазарен дял от около 20% от световното производство на кафе.

Какви състезания за качеството на кафето има по света?

Съществуват няколко реномирани международни състезания, които имат за цел да откроят най-качественото кафе в света. Едно от най-престижните е Cup of Excellence, основано през 1999 г. То представлява ежегодно състезание, което се провежда в различни страни, известни с производството на висококачествено спешълти кафе, като Бразилия, Колумбия, Хондурас, Етиопия и др. Победителите на тези състезания често получават високи цени на международни аукциони, тъй като кафетата са внимателно оценявани от международни експерти по вкуса.

Друго значимо състезание е Best of Panama, което е изиграло ключова роля в популяризирането на арабиковия сорт кафе гейша или геша (Geisha). Панамските кафета и в частност гейшата често се считат за едни от най-добрите в света, благодарение на уникалните климатични условия и внимание към детайлите в производството. Тези състезания не само повишават репутацията на победителите, но и задават високи стандарти в световната кафе индустрия.

От кофеина до антиоксидантите в кафето - ползи за здравето, които не очаквате

 

Снимка: Siemens Домакински уреди

Ако си мислите, че полезното в кафето е само неговият кофеин, много се лъжете. Тази вкусна топла напитка, например, е богата на антиоксиданти и превъзхожда зеления чай и какаото! И щом антиоксидантите помагат на организма да се бори с възпаленията, причиняващи редица хронични заболявания като неутрализират свободните радикали, то можем да очакваме кафето да допринася за това също. Фолиевата киселина, която може да предотврати сърдечно-съдови болести, се съдържа предимно в кафето. Освен нея благодарение на кафето можете да си доставите едни от най-важните антиоксиданти като витамини и две групи съединения от растителен произход - каротиноиди и дъбилни вещества, известни още като фенолови съединения. Феноловите киселини се равняват на 6 до 10% от чистото тегло на изпеченото и смляно кафе. Съдържанието им варира от 200 мг. до 500 мг. в чаша кафе.

В една каша кафе, в зависимост от големината ѝ, можете да откриете в различни количества витамини B2, B5, B1 и B3, калий, магнезий, манган, фосфор и споменатата вече фолиева киселина. Ако се притеснявате колко чаши кафе на ден са препоръчителни, според редица изследвания 3-4 чаши дневно ще ви ободрят и ще ви донесат само ползи. Като например, ще намалите риска от различни заболявания и в същото време вкусната напитка ще регулира сърдечната ви дейност и събуждайки централната ви нервна система, ще способства за повишаването на умствената и физическата ви дейност.

Био-кафе или традиционно - какво да изберем?

Снимка: Siemens Домакински уреди

Био-кафето набира все по-голяма популярност сред потребителите, които търсят по-устойчиви и здравословни варианти. То се отглежда без използването на синтетични пестициди или торове, което не само е по-добре за околната среда, но и може да има ползи за здравето на консумиращите го. Въпреки това, дали био-кафето е "по-добро" от обикновеното зависи от личните предпочитания. Докато някои хора го предпочитат заради екологичния аспект и чистия произход, вкусът му не винаги е непременно по-добър в сравнение с традиционното кафе. Важни фактори за вкуса са начинът на отглеждане, регионът и преработката, така че и обикновено кафе може да предложи отличен вкус, дори да не е сертифицирано като био. От друга страна много кафета могат да са био, дори да нямат сертификат, защото фермерите, които ги произвеждат, не могат да си позволят да платят за сертифициране.

Как да извличаме максимума от кафето?

 

Снимка: Siemens Домакински уреди

Ексклузивните кафета изискват внимание и при приготвянето си. Сега кафеманиаците, които искат да се радват на константен и ексклузивен вкус, могат да се радват на помощта на кафе-автоматите на Siemens. Високотехнологичните и напълно автоматични кафемашини на Siemens предлагат изключителни възможности за персонализиране на вкуса на вашето кафе, превръщайки всяка чаша в уникално изживяване. С функциите Aroma Select и barista mode в модела EQ700, например, те предоставят контрол над множество детайли от процеса на приготвяне. Aroma Select позволява да се избере точният ароматен профил на напитката - от мек до интензивен, като регулира времето и температурата на екстракция, за да се оптимизира вкусът според личните предпочитания. В същото време barista mode отваря още повече възможности за фина настройка на ключови параметри като количество вода, налягане и температура, като наподобява техниките на професионален бариста. Благодарение на тези иновации, можете да се насладите на кафе с изискан вкус, съобразен с вашия индивидуален стил, само с натискането на няколко бутона.

Кафе-автоматите на Siemens не само предлагат персонализиране на всяка чаша кафе, но и възможността да приготвят впечатляващ набор от напитки. С EQ700 могат да се направят над 21 различни вида кафе-напитки, включително класики като еспресо, капучино, лате макиато, както и по-специални опции като flat white и американо. Това разнообразие, в комбинация с функциите Aroma Select и barista mode, позволява на всеки потребител да открие и създаде перфектното кафе според своите предпочитания, независимо дали става въпрос за силен и наситен аромат или по-лек и деликатен вкус. EQ700 разполага и с вградена система за почистване и лесен интерфейс, което го прави удобен за ежедневна употреба.

Открийте пълната гама кафе-автомати на Siemens от тук: www.siemens-home.com/bg

С подкрепата на: Siemens Домакински уреди