В днешно време ние прекарваме все по-голяма част от времето си пред екраните на телефоните. И това е напълно логично, те са винаги до нас, а мощта им е съизмерима с тази на компютър. Само с едно движение на пръста ние четем новини, преглеждаме социалните мрежи, забавляваме се с клипчета, пишем мейли, правим и споделяме снимки - възможностите са много.

Взирането в екрана обаче има и своите негативи. Последствията за зрението от часовете пред екрана не са добри и са по-големи за по-младите - ученици и студенти. А именно те прекарват и най-много време пред екраните на своите мобилни устройства. Ако искаме да направим нещо за тяхното, а и своето здраве, то на първо място трябва да видим защо стоенето пред дисплея е опасно.

Синята светлина

Синята светлина от екрана е най-вредна за хората до 18-годишна възраст

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Дългото стоене пред екрана води до появата на няколко симптоми. Сред тях са затруднетото фокусиране, главоболие, умора, болки в очите и понякога замъглено зрение. Основната причина за всичко това е синята светлина.

Синята светлина е цвят в спектъра на видимата светлина, който може да се види от човешките очи. Човешкото око възприема само частта от видимата светлина от електромагнитния спектър, която е представена от цветовете виолетово, индиго, синьо, зелено, жълто, оранжево и червено. Синята светлина има най-късата дължина на вълната, което означава, че произвежда по-голямо количество енергия.

Тъй като синята светлина преминава през роговицата и лещата, преди да стигне до ретината , това може да повлияе на здравето по различни начини, като сърбеж и зачервени очи, главоболие, замъглено зрение и лош сън.

Човешкото око не е привикнало към такъв засилен приток на синя светлина, но именно с този спектър ни "бомбардират" екраните. Логично, че вредите са по-големи, когато излагането на тази светлина започне по-рано.

Как да спасим зрението си, докато ползваме телефона

Един от ефектите на синята светлина е и безсънието

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Истината е, че никой от нас няма да остави смартфона. Неговите възможности са твърде големи. Отказвайки се от употребата му, ние се отрязваме от света и информационния поток около нас. И докато това би било по-лесно за човек в пенсионна възраст, то младите и работещите не могат да си го позволят.

Вземайки това в предвид, учени, софтуерни специалисти и инженери от цял свят са се заели с разработката на методи, неутрализиращи вредните ефекти на синята светлина, с която ни "бомбардира" екрана. Решенията са различни - специални очила, лещи, но може би най-хитрото от тях е специалния режим за дисплея, който спира излъчването на вредната синя светлина. На пазара могат да се намерят смартфони, имащи режим щадящ очите. Ако искате да сте сигурни, че мобилното ви устройство няма да ви облъчва с вредни лъчи, то трябва да потърсите смартфони, разполагащи със специален сертификат. Немското качество е синоним на надеждност, а сертификатите на TÜV Rheinland са най-големия гарант за това. Следователно, ако искате да закупите смартфон, който да не е вреден за вашето зрение или пък за това на децата ви, то трябва да се насочите към устройства имащи сертификат от TÜV Rheinland за ниски емисии на синя светлина за ниски емисии на синя светлина.

От Финландия с любов

Родената във Финландия компания се е превърнала в синоним на надеждност

Снимка: Vy Vo Xuan

Създадена във Финландия, Nokia е една от първите компании започнали да произвеждат мобилни телефони. Това е една от причините те да държат изключително много на своите клиенти и потребители. Финландците са известни с това, че обръщат вниманието дори и на най-малките детайли и Nokia не е изключение. Телефоните на компанията се превърнаха във синоним на здравина и надеждност, издържащи тестовете на времето без никакви затруднения.

Днес, доста смартфони и компании пропускат да снабдят телефоните си с технологични решения, неутрализиращи вредната синя светлина. Nokia обаче има коренно различен подход. Тя не само е избрала да внедри полезната за здравето иновация, но и тя е сертифицирана от TÜV Rheinland за качество и надеждност.

Nokia 5.3

Nokia 5.3 e идеалният избор за всеки, прекарващ повече време пред телефона

Снимка: Nokia

Ако се чудите, какъв смартфон да вземете на себе си, на ваш близък или пък на своя ученик. То Nokia 5.3 е един много добър избор, който ще бъде безопасен за очите ви дори и да прекарвате часове пред телефона. Моделът е сертифициран от TÜV Rheinland за ниски емисии на синя светлина, но това не е единствената му силна черта.

Да започнем с дисплеят. Nokia 5.3 разполага с 6.55-инчов екран със съотношение 20:9. Предната камера е елегантно интегрирана в безрамковия дисплей.

Производителността на устройството се гарантира от мощния и динамичен 8-ядрен процесор Qualcomm Snapdragon 665. Свободното вътрешно пространство е 64GB, а оперативната RAM памет може да бъде 3,4 или 6 гигабайта.

Комбинацията от добър екран и мощен хардуер превръща телефонът на Nokia в изключително подходящ за феновете на мобилните развлечения. Гледането на филми, клипчета или пък играенето на най-новите игри става по изключително добър начин. Геймърите могат да знаят, че освен на наситена с цветове и чиста картина ще могат да заложат на най-високите настройки и да се насладят на красивата графика без притеснения.

Nokia 5.3 има четворна основна камера с вграден изкуствен интелект, която заснема страхотни изображения дори при ниска осветеност. Тя се състои от 13 МР основна камера, за детайлни изображения, 5 МР ултраширокоъгълен обектив, улавящ 118 градуса от зрителното поле, както и 2 МР макро обектив и 2 МР дълбочинен сензор. Видеото, което снима телефонът е с резолюция 4К.

За селфитата пък отговаря 8 МР сензор.

Батерията на устройството е с капацитет 4000мAh и издържа два дена без зареждане. Това показват тестовете в реални условия, проведени от производителя HMD Global.

Повече за модела може да научите тук >>>

Достъпност

Nokia определено са се постарали да направят един мощен и високотехнологичен смартфон, който да щади очите на своите потребители. Достъпната му цена го превръща в идеален избор за всеки ученик, геймър или човек, прекарващ няколко часа пред екрана на телефона.

Актуалните оферти за Nokia 5.3 в телекомите у нас може да откриете тук или тук. Ако искате смартфона си без договор, то може да проверите предложенията тук или тук.

 

*материалът съдържа продуктово позициониране