Ечемикът - “новата“ суперхрана | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018
Ечемикът - “новата“ суперхрана
DarikNews.bg

Ечемикът - “новата“ суперхрана

0 45
Учени от Швеция са открили “нова“ суперхрана, която в действителност присъства в менюто на човека от хилядолетия, пише в. “Сънди експрес“.Авторите на настоящото проучване от университета на Лунд са установили, че редовната консумация на ечемик е свързана със “забележителни“ ползи за здравето. Зърнената култура, която присъства в редица хранителни продукти, може да намали риска от диабет, сърдечносъдови заболявания и затлъстяване.Шведските изследователи са открили, че ечемикът, подходящ за използване като алтернатива на картофите и ориза, бързо подобрява здравето, потискайки апетита.“Забележителните“ според специалистите здравословни ефекти от ечемика настъпват, когато зърненият продукт попадне в червата, където окуражава освобождаването на полезни бактерии и хормони.За целите на изследването участниците са консумирали хляб, приготвен основно от ечемик, на закуска, обяд и вечеря. Около 11 до 14 часа след последното хранене, на изследваните лица са направени тестове за рискови фактори за диабет и сърдечносъдови заболявания. Специалистите са установили, че за краткото време след последната консумация на ечемик, матаболизмът на участниците се е подобрил, нивата на захарта и инсулина са се понижили и се е увеличила чувствителността им към инсулина. При изследваните лица е отчетен и подобрен контрол над апетита.Източник: БТА
Ечемикът - “новата“ суперхрана

Ечемикът - “новата“ суперхрана

0 45 DarikNews.bg
Учени от Швеция са открили “нова“ суперхрана, която в действителност присъства в менюто на човека от хилядолетия, пише в. “Сънди експрес“.Авторите на настоящото проучване от университета на Лунд са установили, че редовната консумация на ечемик е свързана със “забележителни“ ползи за здравето. Зърнената култура, която присъства в редица хранителни продукти, може да намали риска от диабет, сърдечносъдови заболявания и затлъстяване.Шведските изследователи са открили, че ечемикът, подходящ за използване като алтернатива на картофите и ориза, бързо подобрява здравето, потискайки апетита.“Забележителните“ според специалистите здравословни ефекти от ечемика настъпват, когато зърненият продукт попадне в червата, където окуражава освобождаването на полезни бактерии и хормони.За целите на изследването участниците са консумирали хляб, приготвен основно от ечемик, на закуска, обяд и вечеря. Около 11 до 14 часа след последното хранене, на изследваните лица са направени тестове за рискови фактори за диабет и сърдечносъдови заболявания. Специалистите са установили, че за краткото време след последната консумация на ечемик, матаболизмът на участниците се е подобрил, нивата на захарта и инсулина са се понижили и се е увеличила чувствителността им към инсулина. При изследваните лица е отчетен и подобрен контрол над апетита.Източник: БТА