Американското министерство на отбраната е стигнало до заключение, че компютърен саботаж, идващ от чужда страна, може да бъде признат за военен акт, на който може да се отговори с традиционна военна сила. Това съобщи "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на несекретната част на първата стратегия на Пентагона за кибер защита.
Според изданието това е първият опит на военните да изработят подход към растящата опасност от хакери, способни да предизвикват криза в американски ядрен реактор, ядрена подводница или стратегически тръбопровод. На практика това е признание, че хакерска група може да бъде третирана като бойна част, пише в. "Дневник".
Очевидно текстът играе роля и на предупреждение към хората, склонни да предприемат подобни атаки срещу Америка, посочва още "Уолстрийт джърнъл". "Ако блокирате електропреносната мрежа, можем да ви пуснем ракета", обяснява кратко американски военен.
Докладът ще предизвика спор по много деликатни въпроси, на които Пентагонът ще трябва да даде отговори. Един от тях е например как военните ще разберат откъде точно идва атаката и как се определя, че един компютърен саботаж е достатъчно сериозен, за да стане повод за военна контраатака.
"Уолстрийт джърнъл" разкрива, че във военните среди се употребява терминът "еквивалентност". Това означава, че ако кибер атака доведе до смърт, разруха или срив на системи в национален мащаб, каквито предизвиква една военна атака, то извършителите могат да бъдат обект на "употреба на сила", което означава и съответен ответен удар.
В достъпните 12 страници (секретните са около 30) се заключава, че Законите за военен конфликт - кодексът от различни договори и военни правила, наложени през годините, и следвани при водене на война или пропорционален отговор - важат за киберпространството със същата сила, както и в реалния свят.