Тами Релър, вицепрезидент за подразделението Windows в Microsoft, заяви, че с новата ОС компанията продължава важна тенденция, започнала още с Windows 7 - с течение на времето системните изисквания остават на същото ниво.

Windows 8 ще работи с широк спектър оборудване, като в същото време изискванията към хардуера ще останат непроменени или занижени, твърди Релър. Това означава, че новата ОС ще може да се инсталира и на компютри, съвместими с Windows Vista, пише technews.bg.

Системните изисквания към Windows 7 са: процесор с честота 1 GHz, оперативна памет 1 GB (за 32-битова версия) или 2 GB (за 64-битова), дисково пространство 16 GB (32-битова ОС) ил 20 GB (64-битова), видеокарта от клас DirectX 9 с драйвери WDDM 1.0.

Windows 8 ще използва механизъм за адаптация в зависимост от хардуера. При обновяване на оборудването, системата ще се настройва според него, така че да използва най-ефективно изчислителните ресурси, твърди Релър.
Microsoft ще пусне публична бета версия на операционната система Windows 8 на CES 2012 през януари в Лас Вегас. Очаква се бетата да бъде показана пред разработчици още през есента на тази година, по време на конференцията BUILD.

Един от най-силните козове на новата ОС ще бъде съвместимостта както с Intel, така и с ARM хардуерни платформи, което ще позволи на системата да работи на широк спектър от устройства, вкл. таблети.