По повод юбилея, Intel прикани компютърната общност да посочи 50 най-големи достижения в половинвековната й история. Впоследствие служители на компанията излъчиха топ 10 най-значими продукти и технологии на процесорния гигант от Санта Клара, Калифорния, предава technews.bg.

Ето кои са най-големите постижения на Intel:

1. И така, на първо място е архитектурата x86, представена преди 40 години, в далечната 1978 г., заедно с процесора Intel 8086. Това семейство обратно съвместими набори от команди измина огромен път и днес доминира при персоналните компютри, работните станции и сървърите. Беше време на безпределно господство на x86 в областта на компютърните изчисления, но днес ситуацията бързо се променя, благодарение на мобилните конкуренти и най-вече ARM архитектурата.

2. Второ място заема т.нар. Закон на Мур - явление, наблюдавано от Гордън Мур, преди още да основе Intel. Съгласно закона, броят на транзисторите, интегрирани в полупроводниковия кристал, се удвоява средно на всеки 24 месеца. Правилото действаше в продължение на много години, но в последно време забуксува, поради доближаване на размера на транзистора до атомни величини. Intel вече пусна 4-то поколение процесори по 14-нанометров технологичен процес и все още не може да започне серийно производство по 10-нм технология.

3. Третото място е за USB - универсалната последователна шина (Universal Serial Bus), която днес се използва повсеместно като индустриален стандарт за свързване на периферни устройства (актуалната версия е USB 3.1). Intel участва активно в разработката на USB, а първите контролери на компанията се появиха на пазара през 1995 г.

4. На четвърто място в рейтинга е Intel 8080 - първият в света микропроцесор с общо предназначение. Излязъл през 1974 г., процесорът постигна успех отчасти благодарение на 40-контактната му опаковка, която опрости интерфейса, в сравнение с 16-контактния 8008. Този чип помогна на персоналния компютър да стане масов продукт, достигайки до милиони потребители.

5. Следва технологията за 3D транзистори. В продължение на десетилетия в електрониката се използваха изключително планарни структури, но през 2011 г. Intel въведе в масово производство транзистори с триизмерна структура. Технологията Tri-Gate позволи на индустрията да продължи да следва Закона на Мур за сметка на рязко увеличаване на производителността при ниско работно напрежение.

6. Шесто място е за микропроцесора 4004, излязъл през 1971 г. Това бе първият комерсиално достъпен процесор на пазара - монолитен CPU, напълно интегриран в един неголям чип.

7. Процесорът Intel Pentium е представен през 1993 г., а Intel за първи път използва име вместо цифри за нов свой продукт. Чипът с 3,1 млн. транзистора и маркетинговата кампания Intel Inside в значителна степен допринесоха технологиите на компанията да станат част от бита на хората, благодарение на домашните компютри.

8. На осмо място е класирана технологията за съхранение на данни 3D XPoint, създадена съвместно от Intel и Micron Technology и представена през 2015 г. Тази енергийно-независима памет направи мини-революция в системите за съхранение на данни, бидейки по-бърза от NAND и с по-висок капацитет от DRAM. 3D XPoint продуктите на Intel вече се продават под марката Optane.

9. Девето място заема мрежовият стандарт Ethernet, съвместна разработка на Intel, Digital Equipment Corporation (DEC) и Xerox, който се използва масово и в момента за обединяване на компютри и други устройства в локална мрежа. Широко разпространен днес е 10-гигабитовият Ethernet стандарт (10G Ethernet).

10. И накрая, на десето място в рейтинга е многоядрената CPU архитектура. През 2005 г. Intel за първи път разработи процесори за РС с няколко изчислителни ядра (семейството Pentium D), а скоро приложи новия подход във всичките си потребителски продукти, като направи производителността на ват един от ключовите показатели за CPU. Оттогава насам името Core (ядро) се използва неизменно в повечето потребителски CPU на компанията.