Космическите мисии, които ни очакват през 2022 г. | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018
Космическите мисии, които ни очакват през 2022 г.
SpaceX

Космическите мисии, които ни очакват през 2022 г.

Тази година е много важна за НАСА и Илон Мъск

| Редактор: Стоян Гогов 71 5785

Следващите 12 месеца ще са едни от най-ключовите за развитието на човечеството в Космоса. Причината - стартът на ракетите, които могат да отведат хората на Луната и Марс. Наред с това множеството комерсиални мисии вещаят да направят Космоса още по-достъпен.

Ето кои ще са най-важните космически мисии за 2022 година:

Първият орбитален полет на Starship - март 2022 г.

Едва ли има по-важна ракета за човечеството от Starship на SpaceX. Във финалната си конфигурация това ще е най-мощната ракета създавана някога в историята. Освен това тя работи на метан, и може да се ползва многократно.

Чрез Starship 100 човека могат да достигнат до всяка една точка на планетата за 20 минути. Корабът ще бъде ползван и за пътуването към Луната и Марс. Именно чрез Starship колонизацията на Червената планета се превръща постижима физически и финансово цел.

В основата на Starship и Super Heavy стои ракетния двигател Raptor. Ракетата Super Heavy ще има 31 броя от него, а космическия кораб Starship - 7 броя.

Raptor използва за гориво течен метан и течен кислород. Това решение е избрано от Мъск не само по икономически причини, но и защото на Марс има метан, който може да бъде превърнат в ракетно гориво от бъдещите колонисти.

Двигателят е около 2 пъти по-мощен от ракетния агрегат Merlin 1D, използван във Falcon-9.

През март 2022 година ще бъде осъществен първият орбитален полет на Starship. Досега имаше тестове при които ракетата достигаше 12 километра височина и след това се приземяваше обратно.

2022 година ще е ключова за SpaceX, Илон Мъск и за космическите амбиции на човечеството.

"Артемида I" и завръщането на САЩ около Луната със SLS - след март 2022 г.

Тази година ще бъде осъществен стартът на новата американска свръх-тежка ракета SLS. Именно с нея НАСА планира да върне трайно американците на Луната.

В първата си мисия, наречена "Артемида 1", ракетата ще направи безпилотен полет до Луната, като тества всичките си системи. С нея ще лети и новият космически кораб "Орион".

В основата на SLS стоят двигателите RS-25 на американската совалка и помощните ускорители, създадени за нея. Температурите, при които функционират агрегатите са екстремни и варират от −253 °C до 3300 °C. Дизайнът им обаче е разработен още през 60-те години на миналия век. Първата степен ще има 4 от тези двигатели, а цялата ракета ще е висока около 100 метра. Горивото ще е течен водород и течен кислород. Бaзoвaтa вepcия нa ЅLЅ щe извeждa в ниcĸa opбитa 70 тoнa тoвap, a пo-мoщният вapиaнт щe извeждa 130 тoнa.

"Орион" пък е просторен космически кораб, който може да остава в открития космос за по-дълъг период от време, тъй като разполага с по-способни животоподдържащи системи. Максималният брой астронавти е 6, но до мисията към Луната най-вероятно ще бъдат изпратени 4-ма астронавти.

НАСА ще изследва метален астероид - август 2022 г.

Астероидите крият богатства за трилиони долари. Психея е един от най-големите астероиди в основния пояс между Марс и Юпитер.

Учените предполагат, че Психея е метално прото-ядро на разрушена или неуспешно формирана планета. Обектът е съставен основно от желязо, а досега подобен обект никога не е бил изучаван отблизо.

Сондата на НАСА ще влезе в орбита около Психея през 2026 година и в продължение на 20 месеца подобно ще изучава повърхността, състава и особеностите на обекта. Стартът е насрочен за август 2022 година, като ракетата носител ще бъде Falcon Heavy на SpaceX.

Европейският марсоход ExoMars 2022 - 20 септември2022 г.

В края на лятото към Марс трябва да полети Европейско-руската мисия ExoMars2022. Ако всичко мина по план на 10 юни 2023 година на повърхността на Червената планета трябва да кацне първия европейски роувър - "Розалинд Франклин".

Марсоходът ще може да взема проби на дълбочина от 2 метра и да търси признаци на живот. Приземяването на апаратът ще бъде осъществено от руския модел "Казачок". При успех Русия ще възвърне част от изгубения си през годините космически престиж и ще докаже, че може да праща сонди на други луни и планети.

Частни мисии към Луната

Ако всичко върви по план, то Комерсиалната лунна програма на НАСА трябва да осъществи две приземявания на Луната. Става дума за частни начинания, чиято задача е да тестват технология за направата на доставки на лунната повърхност.

Astrobotic Technology трябва да изстреля своята сонда Peregrine, а Intuitive Machines - Nova-С. Те обаче ще осъществят и важни експерименти.

Nova-С ще опита да синтезира кислород и метан на Луната. При успех земния спътник гарантирано ще се превърне в ракетна площадка за мисии в далечния космос.

Peregrine пък ще пробва да осъществи интернет връзка със Земята.

Разширяване на Китайската космическа станция

През следващите 12 месеца Китайската космическа станция ще нарасне значително по обем, защото към нея ще бъдат изстреляни и присъединени още два модула - Wentian и Mengtian. Това ще са може би най-важните модули за станцията, защото и двата са научни лаборатории, предназначени за експерименти. Изстрелванията са планирани за юни и август.

Русия, Индия и Япония пращат сонди до Луната

Руската мисия "Луна-25", индийската "Чандраян-3" и японската "СЛИМ" имат доста общи черти. И трите мисии трябва да осъществят кацане на повърхността на Луната, като и трите сонди ще са стационарни.

Мисиите са много важни, защото ще тестват технологии необходими за полет до Луната. Осъществяването на кацане на Луната е по-трудно от очакваното, като не липсват и скорошни неуспехи.

Ако и трите мисии са успешни, то можем да очакваме бъдещи сонди за търсене на вода, водород и хелий-3. Русия, Индия и Япония имат амбиция за по-дълготрайно присъствие на Луната. Най-мащабен е планът на Токио, които иска до 2035 година да има завод за водород на земния спътник.

Първият полет на космическия кораб на Boeing

Boeing не може да изстреля своя космически кораб от няколко години, правейки разликата между корпорацията и SpaceX доста очевидна - двата проекта стартираха по-рано, като този на Илон Мъск дори бе по-евтин.

Въпреки това Boeing смятат да изстрелят своя космически кораб през първата половина на 2022 година. Мисията ще е безпилотна и ще бъде последвана от полет с хора в края на тази или в началото на 2023 година.

Предполага се, че след приключването на изпитанията Boeing ще сключи договор за 6 полета до Международната космическа станция (МКС) за транспортиране на четирима астронавти и товари. Капацитетът на капсулата е да транспортира до 7 души до МКС.

Стартът на ракетата New Glenn на Blue Origin

През 2016 година Джеф Безос представи новата ракета на Blue Origin, която може да премине бариерата между земната атмосфера и Космоса. До сега обаче тя не е осъществила своя полет, като липсват дори снимки на прототип в сглобен за изстрелване вид. Всичко това трябва да се промени през 2022 г.

Ракетата има три степени, като първата ще работи с течен метан и кислород, а вторите две с течен кислород и водород. Първата степен ще е със 7 двигателя BE-4, втората с два BE-3U, а третата с един BE-3U. Максималният товар, който може да бъде доставен на ниска околоземна орбита е 45 000 килограма, а на геостационарна орбита могат да се доставят до 13 000 кг. Първата степен ще може да се използва повторно.

За сравнение Falcon Heavy на SpaceX може да достави на ниска околоземна орбита товар от 63 800 кг, а на геостационарна орбита - до 26 700 кг.

Експертите твърдят, че дори Безос да изстреля успешно New Glenn в края на 2022 година, то ще трябва да докаже изправността на ракетата и възможностите й да се приземява в бъдещи мисии. Технологията по кацане на първата степен отне няколко години на усъвършенстване на SpaceX.

Дебютът на Ariane 6

През второто тримесечие на 2022 г. е планиран първия полет на новата европейска ракета Ariane 6.

Ракетата от ново поколение е многофункционална, като по-специално ще може да се използва за пилотирани полети.

Ariane 6 ще има две разновидности, наречени A64 и A62. Първата ще може да изпраща товари от 11 500 килограма на геостационарна орбита, а втората от 5 000 кг. На ниска околоземна орбита ракетата ще може да изпраща 21 650 кг и съответно 10 350 кг. За гориво се използва смес от течен кислород и течен водород.

Прогнозираната цена на едно изстрелване ще е между 75 и 90 милиона евро.

Новата ракета на Mitsubishi

В началото на тази година ще полети новата ракета на Mitsubishi - H3. Тя ще бъде много важна за ДЖАКСА и Япония заради своите характеристики. Ракетата е специализирана в доставянето на товари до синхронизирана със Слънцето орбита и до геостационарна-трансферна орбита.

Горивото е кислород и водород, а към основната конфигурация могат да се прикрепят твърдогоривни ракетни ускорители.

Въпреки, че не може да се ползва многократно, ракетата би конкурирала ценово SpaceX в своята специализирана ниша. ДЖАКСА смята да използва Н3 и за мисии до Луната.

Първият полет на H3 е насрочен за първото тримесечие на 2022 година. Вече има закупени 25 изстрелвания до края на това десетилетие, като едно от тях е за Индийската лунна програма.

Появата на Vulcan Centaur и американския отказ от руските ракетни двигатели

Atlas V е една от най-важните американски ракети. Тя изстрелва както научни, така и военни мисии, но в основата й стоят руските двигатели РД-180. От 2014 година САЩ разработват алтернатива - Vulcan Centaur.

Новата ракета е с изцяло американски компоненти и ще може да доставя 7 200 килограма на геостационарна орбита. Първата степен се задвижва от метановите двигатели на Blue Origin - BE-4. Това обещава да направи ракетата по-евтина, въпреки, че тя ще е за еднократна употреба.

Пентагонът вече е сключил договор да повери 60% от изстрелванията си на тази ракета до 2027 година. Първият полет трябва да е преди средата на тази година, защото за края на 2022 има закупено изстрелване за Космическите сили на САЩ.

Космическите мисии, които ни очакват през 2022 г.

Космическите мисии, които ни очакват през 2022 г.

Тази година е много важна за НАСА и Илон Мъск

| Редактор : Стоян Гогов 71 5785 SpaceX

Следващите 12 месеца ще са едни от най-ключовите за развитието на човечеството в Космоса. Причината - стартът на ракетите, които могат да отведат хората на Луната и Марс. Наред с това множеството комерсиални мисии вещаят да направят Космоса още по-достъпен.

Ето кои ще са най-важните космически мисии за 2022 година:

Първият орбитален полет на Starship - март 2022 г.

Едва ли има по-важна ракета за човечеството от Starship на SpaceX. Във финалната си конфигурация това ще е най-мощната ракета създавана някога в историята. Освен това тя работи на метан, и може да се ползва многократно.

Чрез Starship 100 човека могат да достигнат до всяка една точка на планетата за 20 минути. Корабът ще бъде ползван и за пътуването към Луната и Марс. Именно чрез Starship колонизацията на Червената планета се превръща постижима физически и финансово цел.

В основата на Starship и Super Heavy стои ракетния двигател Raptor. Ракетата Super Heavy ще има 31 броя от него, а космическия кораб Starship - 7 броя.

Raptor използва за гориво течен метан и течен кислород. Това решение е избрано от Мъск не само по икономически причини, но и защото на Марс има метан, който може да бъде превърнат в ракетно гориво от бъдещите колонисти.

Двигателят е около 2 пъти по-мощен от ракетния агрегат Merlin 1D, използван във Falcon-9.

През март 2022 година ще бъде осъществен първият орбитален полет на Starship. Досега имаше тестове при които ракетата достигаше 12 километра височина и след това се приземяваше обратно.

2022 година ще е ключова за SpaceX, Илон Мъск и за космическите амбиции на човечеството.

"Артемида I" и завръщането на САЩ около Луната със SLS - след март 2022 г.

Тази година ще бъде осъществен стартът на новата американска свръх-тежка ракета SLS. Именно с нея НАСА планира да върне трайно американците на Луната.

В първата си мисия, наречена "Артемида 1", ракетата ще направи безпилотен полет до Луната, като тества всичките си системи. С нея ще лети и новият космически кораб "Орион".

В основата на SLS стоят двигателите RS-25 на американската совалка и помощните ускорители, създадени за нея. Температурите, при които функционират агрегатите са екстремни и варират от −253 °C до 3300 °C. Дизайнът им обаче е разработен още през 60-те години на миналия век. Първата степен ще има 4 от тези двигатели, а цялата ракета ще е висока около 100 метра. Горивото ще е течен водород и течен кислород. Бaзoвaтa вepcия нa ЅLЅ щe извeждa в ниcĸa opбитa 70 тoнa тoвap, a пo-мoщният вapиaнт щe извeждa 130 тoнa.

"Орион" пък е просторен космически кораб, който може да остава в открития космос за по-дълъг период от време, тъй като разполага с по-способни животоподдържащи системи. Максималният брой астронавти е 6, но до мисията към Луната най-вероятно ще бъдат изпратени 4-ма астронавти.

НАСА ще изследва метален астероид - август 2022 г.

Астероидите крият богатства за трилиони долари. Психея е един от най-големите астероиди в основния пояс между Марс и Юпитер.

Учените предполагат, че Психея е метално прото-ядро на разрушена или неуспешно формирана планета. Обектът е съставен основно от желязо, а досега подобен обект никога не е бил изучаван отблизо.

Сондата на НАСА ще влезе в орбита около Психея през 2026 година и в продължение на 20 месеца подобно ще изучава повърхността, състава и особеностите на обекта. Стартът е насрочен за август 2022 година, като ракетата носител ще бъде Falcon Heavy на SpaceX.

Европейският марсоход ExoMars 2022 - 20 септември2022 г.

В края на лятото към Марс трябва да полети Европейско-руската мисия ExoMars2022. Ако всичко мина по план на 10 юни 2023 година на повърхността на Червената планета трябва да кацне първия европейски роувър - "Розалинд Франклин".

Марсоходът ще може да взема проби на дълбочина от 2 метра и да търси признаци на живот. Приземяването на апаратът ще бъде осъществено от руския модел "Казачок". При успех Русия ще възвърне част от изгубения си през годините космически престиж и ще докаже, че може да праща сонди на други луни и планети.

Частни мисии към Луната

Ако всичко върви по план, то Комерсиалната лунна програма на НАСА трябва да осъществи две приземявания на Луната. Става дума за частни начинания, чиято задача е да тестват технология за направата на доставки на лунната повърхност.

Astrobotic Technology трябва да изстреля своята сонда Peregrine, а Intuitive Machines - Nova-С. Те обаче ще осъществят и важни експерименти.

Nova-С ще опита да синтезира кислород и метан на Луната. При успех земния спътник гарантирано ще се превърне в ракетна площадка за мисии в далечния космос.

Peregrine пък ще пробва да осъществи интернет връзка със Земята.

Разширяване на Китайската космическа станция

През следващите 12 месеца Китайската космическа станция ще нарасне значително по обем, защото към нея ще бъдат изстреляни и присъединени още два модула - Wentian и Mengtian. Това ще са може би най-важните модули за станцията, защото и двата са научни лаборатории, предназначени за експерименти. Изстрелванията са планирани за юни и август.

Русия, Индия и Япония пращат сонди до Луната

Руската мисия "Луна-25", индийската "Чандраян-3" и японската "СЛИМ" имат доста общи черти. И трите мисии трябва да осъществят кацане на повърхността на Луната, като и трите сонди ще са стационарни.

Мисиите са много важни, защото ще тестват технологии необходими за полет до Луната. Осъществяването на кацане на Луната е по-трудно от очакваното, като не липсват и скорошни неуспехи.

Ако и трите мисии са успешни, то можем да очакваме бъдещи сонди за търсене на вода, водород и хелий-3. Русия, Индия и Япония имат амбиция за по-дълготрайно присъствие на Луната. Най-мащабен е планът на Токио, които иска до 2035 година да има завод за водород на земния спътник.

Първият полет на космическия кораб на Boeing

Boeing не може да изстреля своя космически кораб от няколко години, правейки разликата между корпорацията и SpaceX доста очевидна - двата проекта стартираха по-рано, като този на Илон Мъск дори бе по-евтин.

Въпреки това Boeing смятат да изстрелят своя космически кораб през първата половина на 2022 година. Мисията ще е безпилотна и ще бъде последвана от полет с хора в края на тази или в началото на 2023 година.

Предполага се, че след приключването на изпитанията Boeing ще сключи договор за 6 полета до Международната космическа станция (МКС) за транспортиране на четирима астронавти и товари. Капацитетът на капсулата е да транспортира до 7 души до МКС.

Стартът на ракетата New Glenn на Blue Origin

През 2016 година Джеф Безос представи новата ракета на Blue Origin, която може да премине бариерата между земната атмосфера и Космоса. До сега обаче тя не е осъществила своя полет, като липсват дори снимки на прототип в сглобен за изстрелване вид. Всичко това трябва да се промени през 2022 г.

Ракетата има три степени, като първата ще работи с течен метан и кислород, а вторите две с течен кислород и водород. Първата степен ще е със 7 двигателя BE-4, втората с два BE-3U, а третата с един BE-3U. Максималният товар, който може да бъде доставен на ниска околоземна орбита е 45 000 килограма, а на геостационарна орбита могат да се доставят до 13 000 кг. Първата степен ще може да се използва повторно.

За сравнение Falcon Heavy на SpaceX може да достави на ниска околоземна орбита товар от 63 800 кг, а на геостационарна орбита - до 26 700 кг.

Експертите твърдят, че дори Безос да изстреля успешно New Glenn в края на 2022 година, то ще трябва да докаже изправността на ракетата и възможностите й да се приземява в бъдещи мисии. Технологията по кацане на първата степен отне няколко години на усъвършенстване на SpaceX.

Дебютът на Ariane 6

През второто тримесечие на 2022 г. е планиран първия полет на новата европейска ракета Ariane 6.

Ракетата от ново поколение е многофункционална, като по-специално ще може да се използва за пилотирани полети.

Ariane 6 ще има две разновидности, наречени A64 и A62. Първата ще може да изпраща товари от 11 500 килограма на геостационарна орбита, а втората от 5 000 кг. На ниска околоземна орбита ракетата ще може да изпраща 21 650 кг и съответно 10 350 кг. За гориво се използва смес от течен кислород и течен водород.

Прогнозираната цена на едно изстрелване ще е между 75 и 90 милиона евро.

Новата ракета на Mitsubishi

В началото на тази година ще полети новата ракета на Mitsubishi - H3. Тя ще бъде много важна за ДЖАКСА и Япония заради своите характеристики. Ракетата е специализирана в доставянето на товари до синхронизирана със Слънцето орбита и до геостационарна-трансферна орбита.

Горивото е кислород и водород, а към основната конфигурация могат да се прикрепят твърдогоривни ракетни ускорители.

Въпреки, че не може да се ползва многократно, ракетата би конкурирала ценово SpaceX в своята специализирана ниша. ДЖАКСА смята да използва Н3 и за мисии до Луната.

Първият полет на H3 е насрочен за първото тримесечие на 2022 година. Вече има закупени 25 изстрелвания до края на това десетилетие, като едно от тях е за Индийската лунна програма.

Появата на Vulcan Centaur и американския отказ от руските ракетни двигатели

Atlas V е една от най-важните американски ракети. Тя изстрелва както научни, така и военни мисии, но в основата й стоят руските двигатели РД-180. От 2014 година САЩ разработват алтернатива - Vulcan Centaur.

Новата ракета е с изцяло американски компоненти и ще може да доставя 7 200 килограма на геостационарна орбита. Първата степен се задвижва от метановите двигатели на Blue Origin - BE-4. Това обещава да направи ракетата по-евтина, въпреки, че тя ще е за еднократна употреба.

Пентагонът вече е сключил договор да повери 60% от изстрелванията си на тази ракета до 2027 година. Първият полет трябва да е преди средата на тази година, защото за края на 2022 има закупено изстрелване за Космическите сили на САЩ.