Коментари - Космическите мисии, които ни очакват през 2022 г. | IT.dir.bg
назад

Космическите мисии, които ни очакват през 2022 г.

Тази година е много важна за НАСА и Илон Мъск

Обратно в новината
| Редактор : Стоян Гогов

Коментари - Космическите мисии, които ни очакват през 2022 г. | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Кога ще минат на ток? Няма само да им дишаме пушиляците.

Космически мисии са с огромен въглероден отпечатък, но никой не говори за това.

Ако говориш за китайските и Руслямските си прав. Инак Американците работят с течен водород и кислород- резултата се сещаш какво е, може би, както и с кислород и метан - резултата е основно вода и въглероден двуокис няколко десетки тона, или колкото около 5-600 души издишат на година. Или годишно полетите в космоса отделят колкото 100 000 души. В същото време една централа на въглища отделя на година по 2,4 кг на килограм изгорени въглища, въглерода се свързва с атмосферен кислород, затова е 2,4 кг от килограм въглища. Един ТЕЦ изгаря за ден много повече отколкото всички полети в космоса.

А бе вчера излетя руската тежка Ангара 5, но нито дума за най-мощната ракета носител в света.

Излетя и не прати товара в правилна орбита. И не е най-мощната. Как може?! Нещо руско да не е най-голямото и мощно?! Защо изобщо са я правили тогава? Това че не работи вече си е съвсем руско обаче. https://spaceflightnow.com/2021/12/31/test-launch-of-russias-heavy-lift-angara-rocket-marred-by-upper-stage-failure/ Всички, дето се информирате от руски и про руски фейк нюз сайтове, сте големи палячори!

С нетърпение очаквам поредния бидон на мъск лъжеца да се разпадне на фойерверки и тая година

Мъск като почне да прави и Смартфони, ще отвее всички, Тогава си представям как съвсем ще се побъркаш

Засега е направил 10, макс 20% от това което е обещал да направи С тая тенденция едва ли ще направи нещо повече от това да изманипулира някоя крипто валута Ама и там го научиха

Благодаря за списъка на големите космически успехи от светлото капиталистическо бъдеЩЕ. Запазвам си го за да проверим на края на годината какво от това се е сбъднало. Моята прогноза е че ще станат Ариана 6, разширяването на китайската космическа станция и каквото там се изстрелва с РД-180. На руско-европейското кацане на Марс давам 50 на 50, колкото Мъск на фалита на СпейсЕкс. Неговите метанови горелки до никъде няма да стигнат, но ще има още фоерверки от бидона. Изстрелването на SLS леко ме съмнява за тази година, а отлагането на Старлайнера е отколешна англосаксонска традиция. Що се отнася до "връщането" на Луната, аз трепетно го очаквам още откак ми го обеща президента Джордж Буш, старши, вече покойник, в оня далечен летен ден от отминалата ми младост преди 32 години, на 20.07.1989 г от стълбите на Смитсоновия музей като Space Exploration Initiative. Уви, пак греда...

И без да чета по-надолу какви си ги навряскал е очевидно, че от напъните си си бил олигавен до ушите някъде сутринта още, колко пъти след това са те преобували санитарите не знам, поне три пъти сигурно. Ненакудкудякал се щатен врякалник толкова години не се наврещя ей.

Славий Триперов за излитането му в орбита заедно с македончето Заев с кур заврян в гъза му.

ДА СЕ ЗАБРАНИ НА АМРИКАНЦИ ДА ПУСКАТ СПЪТНИЦИ

А къде сте забравило най-важното събитие пускането на Джеймс Уеб телескоп???

Джеймс Уеб вече лети към втората точка на Лагранж. Да ти припомня, ако си пропуснал. Статията е за това, което предстои.

А кога ще летят тримата българи, единият от които северномакедонец, а другият жена?

На инвалида от Диванчето

_stankow

Което е вярно, тази година ще се лети много, може би над 150 мисии. Вкл. до Луната. Трудно е в една посредствена статия да се направи дори някакъв ориентировъчен обзор на толкова събития. Само SLS, планирана за 1 март, 21:38 освен Artemis 1 ще изведе и една дузина микроспътници към луната. Планирани са и два полета на Фалкон, които ще изведат японски, корейски, американски, емиратски апарати и апаратчета, някои стационарни, някои подскачащи, някои обаче и мобилни (ровъри), на Луната. Руснаците си летят с през юни с Луна-25. И до Марс, с европейците, както е казано в статията. "НАСА ще влезе в орбита около Психея" - обикновено междупланетните мисии на НАСА са много успешни, но времето е определено за "август", без дата. Разчита се на Фалкон-Хеви, която има само три полета. Дали ще ѝ поверят прескъпия междупланетен апарат - ще видим. За Peregrine са резервирали стартово място за "средата на 2022". Като се има предвид, че Vulcan Centaur няма нито един полет, дори тестов, а за двигателя BE-4 на Безос не сме чули дори да е имал огнево изпитание, май и следващата година ще го четем, че е планиран. Или ще го изстрелят с Атласа и руския двигател, защото "прозорците" за достигане на астероидите са много тесни, броени дни само. Споменатата New Glen е планирана мъгляво "за четвъртото тримесечие". И тя също - без двигателя BE-4 трудно ще направи "първи тестов полет". И накрая любимецът на публиката, вся и всьо, с който започват и завършват всички обзори, предхождани от суперлативи - решаващ, решителен, триумфален, много важен, преломен и т.н. Може и така да е. Само че обзорът беше за космическите мисии. Където Starship го няма и тази година. Някъде за "първото тримесечие", Q1, има заявен "трансатмосферен полет без товар с достигане на орбитална скорост". Само "орбитална скорост", без орбита. 3/4 виткa, демек суборбитален и приводняване около Хаваите. Няма орбита/космос да се споменава, камо ли Луната и Марс. Обаче "трансатмосферен", т.е ще успее най-сетне да пробие омразната атмосфера, дето му пречи като един Рогозин, разбираш ли :) И приводняването добре са го измислили, в океана, че то ни омръзна да го гледаме как каца горящ. "Transatmospheric, first Starship orbital velocity test flight, completing about three-quarters of an orbit and landing in the Pacific Ocean northwest of Kauai. No payload" Та интересно ще бъде, дано редакцията пуска повече уравновесени статии, че много трудно се отделят интересните новини от пропагандата и тръшканиците на мъскофилите.

Станков, ще бъда пределно кратък: От кога Рогозин и РОСКОСМОС в частност, са проблем или конкуренти на Мъск? Разбирам чувствата ти, но... c'est la vie, както кават възпитаните франкофони :)

Макс та Маск. Добре че този южноафриканец позакърпи съдрания кожух на чичо Сам. Я се осъзнай. Русия близо 10 години беше монополист в качването на хора в космоса и поне 7 беше монополист в търговските изстрелвания. Да защото всички ракети, само без китайските и няколкото японски летяха с техни двигатели. 10 години най развитата държава още не е създала нищо конкурентно. Частната фирма на Маск им изми срама и то реално им оправи собствените нужди най вече.

Сам си противоречиш, бе тъпчо. САЩ създадоха частната фирма Спейс Х и отвяха Роскомикс, ама нищо не били създали... С другите ракети, които се очертават тази годима просто ми е жал за руслямците

Не, че нещо, само дето половината ти коментар е оплюмвки и подигравки по "Спейс-Екс" и по Илон Мъск. Ама ти си знаеш най-добре къде те боли и къде те сърби. :)

Извънземните ми внушиха... - Не ви трябва Космос! Стойте си сротко тука!!

Ба, тия на нивата работа нямат ли? ... Кога сколасаха... ?

10 години русия качваше хора до МКС монополно. Союз е най надеждата система за превоз на хора, не случайно се ползва и като единствена спасителна система. Това е единствената система ,която може да прекрати мисията си при изстрелване и да върне хората живи. Маск има 4 мисии с хора срещу 1400 на Союз, дори статистика още не е набрал. Ракетите на Спейс са всъщност стара концепция на СССР с ракетата Н1 , тя имаше над 30 двигателя ,но с тогавашната технология не можаха да се синхронизират , макар че имаше и почти успешен полет. Факт е ,че САЩ използват за военните си програми ракети с руския рд180/181 , просто тези двигатели са най мощни и надеждни. Въпроса с Марс и Венера не е кой ще стигне първи, това вече се видя ,че не е най важното. Важно е кой ще закара най много килограми и най бързо до там. И ще го прави редовно , а не еднократно. Някак никой не отбеляза полета на Ангара 5 на 30 декември, а това е най мощната летяща в момента платформа, всичко друго е ще ,ще ,ще... Да не отписваме Русия така лесно , има какво да покаже

'Ракетите на Спейс са всъщност стара концепция' Нищо че след плюенето по Мъск, хвалипръцковщините и вицовете за батути, в Расия трескаво работят по кислородно-метановия 'многоразов' РД 0177. Русия спокойно може да бъде отписана в най-близко бъдеще и в Космоса (както вече в Авиацията) -трябват драстични мерки, а такива на хоризонта не се виждат.

Че концепцията е от 60 те ,а не че двигателя на Маск е лош. Принципно за хеви ракетите в конкуренция са две концепции или 4-6 свръхмощни двигателя или повече ,но с по малко тяга. Метановите двигатели засега не постигат тягата на водородно -кислородните ,та дори и на керосиновите. Но ще видим...

Falcon 9 също може да прекрати полета си, както и всяка друга минала, настояща и бъдеща система за изстрелване на хора в капсула.

1400 пъти Союз може да е летял, но в различни модификации и повечето са товарни полети. Това не са 1400 полета с хора. Ангара 5 се издъни. Изпрати спътника в ниска орбита, вместо в геостанционарна. Не е и най-мощната. Falcon Heavy и Delta IV Heavy са по-мощни, както и предстоящите New Glenn и Vulcan Centaur. За SLS не говорим, щото тя е друг клас. Ангара 5 бе изместена от Фалкън 9 още в зародиш заради цената. Който не притежава преизползваеми ракети, не може да се конкурира. Виждяш ли колко си неифнормалина, когато четеш вестник "Правда"?

Първо Ангара изведе не спътник , а товарен симулатор, тоест просто тежест. Второ прочети малко за реалния тонаж ,който извеждат на орбита цитираните от теб ракети . ДЕЛТА 4 хеви не помня откога не е летяла ,а и интересно с какви двигатели лети ,последно за първа степен ползваха още този от совалката,щото тези БЕ 4 мейд ин УСА ,още циклят и май нещо не е съвсем ок. Щом купиха и тази година още 12 броя РД180. За Фалконите всичко е ясно , това трудно може да се нарече тежка ракета , засега е извела една "Тесла" тоест около 1200 кг извън земната орбита . За сведение системата Аполо отпреди 50години е тежала 17 тона, ако е истина,че е кацала на Луната . Така че посмятай малко

Не помниш понеже четеш само ТАСС и си шрост принципно. Делта 4 Хеви летя преди година и един месец. Лети с RS-68 двигатели, а не с RS-25, които са на Совалката. Фалкон Хеви досега е летяла 3 пъти и единия път качи 6500 кг на геостационарна орбита с връщане на първата степени бустерите, т.е. с половин капацитет. Колата беше само първи демонстрационен полет, много по-успешен от третия на Ангара 5,която дори е по-маломощна от Фалкън 9. Ама за кретена била най-мощната. Абе Станков или Някой изглежда са писали тази тъпотия и лъжи. "Най-сигурните" Съюзи имат 143 пилотируеми полета от които 132 успешни или с други думи 11 провала като два са смъртоносни. Просто късмет, че ракетите са маломощни и корабите са тясни и побират едвам 3-ма души с натъпкване. И не са 1400 полета, а 1040 във всички модификации и имат към 50 провала. Поне два пъти гърми на стартовата площадка, като има и жертви там. САЩ ползват договрени през 1999 г. 101 броя двигатели, като досега с тях са летели около 80 ракети. Двигателите не са дадени наведнъж, а през годините, с което руслямците спекулират, че американците още купували, докато САЩ изпълняват договора и одобряват заплащането на поредните доставки от тези 101 двигателя. Все пак НАСА си прави програма за 20 години напред. Военните сателити се качват със всички видове ракети и доста рядко с Атлас 5. Примерно тази година Атлас 5 е летяла два пъти. Като единият е само с демонстрационен военен сателит, и то само защото УЛА има сключен договор с военните, а те друга по-евтина ракета нямат.

по-добри са, с един "почти успешен полет.", явно гроздето е кисело.

Наука правят хората... Само в дивият Блядистан ма Жижу, само дънят боярщника, бедни, мизерни, оскотели въшляци... Правят се на интересни само защото ги ползват за космически идиоти и "бурлаки на Волге".

тъпия булгаристански тролякопитек в XXI век си топли умирисания пърдак с кюмбак на кюмюр и дърва ама тръгнал Русия и космоса да обсъжда.. ббаахаха

Абе гледам си заплатата - почти десеторно по-голяма от тази на бачкатор в РосКомикс. Шо тъй ма вата?

Кажи нещо и за копейкаджиите по-долу.... Или те не са тролове?!?!? Скачате като Матросовци по команда кога някой нещо каже за Болшая кочина, еничари!!! Иначе сте мишки!!!!

Значи!, нещата са наред. Ти що си се разкахърил толкоз? То от т,ва, обикновено първо отичат мъдете.

Господа коментиращи, нова година мина, спрете с евтиния алкохол, не ви се отразява добре.

Ко... ?

А руския батут на роскомикс не е ли включен в програмата?!

А няма ли да кацнат най после на Слънцето ? Лесно е, малко холивудски реквизит и готово. Както беше кацането на Луната 69-та

Пазят го за Гагарин 2 - първият не е летял, барем вторият лети...

Появата на Vulcan Centaur и американския отказ от руските ракетни двигатели Аха-ха-хаххх... какъв отказ ве?! 4 пъти тъпите кравари правят опити за подновяване на доставките на изтеклия вече договор, но се били отказали... ха-ха-ха...

Все си мислех, че дъното е достигнато, но по темите за Космоса утайката на човешкия отпадък дълбае още по-надолу. Аполо Нанайси, да да, ха ха ха ха, другите да не ги изброявам - какво ли трябва да си преживял в детството си, колко ли нещастен и мизерен трябва да е жалкият ти животец, че единственото поле за изява, единственият миг, в който за малко се чувстваш значим е писането на поредната гадост - напълно анонимен, удобно скрит, глупаво хилещ се.

Обратното, пикльо. :) Точно защото съм постигнал всичко в този живот - лесно виждам безумните лъжи. Докато щом самият ти имаш такава нужда от тях - значи си силно несамодостатъчен и имаш здрави комплекси. Толкова ли ти е важно да вярваш в пропагандната басня, че някой капут някога е скачкал по Луната? Толкова ли губи смисъл дребният ти животец при сблъска с истината? ;) Помисли добре над това, както обича да казва Сун Дзъ.

Обясни му първо кой е Сун Дзъ...

Радвам се за вас. За няколко секунди се почувствахте много важни. За съжаление, твърде кратко в мизерния ви животец.

"Точно защото съм постигнал всичко в този живот" - смятай с какъв комплексар си имаме работа.

Като Ви гледам минусите - не сте много популярен. В какво, освен в кацането на Луната не вярвате ? - Земята е плоска ? Земята е куха и вътре живеят илюминатите ? Всички сме в Матрицата ? Ваксините имат чипове, олово, сода каустик, антифриз ?

Натрии им носа на лузърите-соросоиди - похвали се с тунингования мАсквич и наследената мухлива панелка, барабар вътре със сочна селска дебелана дето ти пържи салам в кухнята. Ша умрът от завист!

Не яжте мусака, че да балансираме вредните емисии при изстрелването на тия ракети и прочие! И никво палене на дърва и кюмур!!!

Гледам шорошорастките тролове са се развилняли да сеят омраза от името на Русия и Възраждане. Явно положението е натопорчено, щом се налага да дават дежурства и в неделя. Дано поне им плащат извънредни.

Миналата година имаше рекорден в историята брой изстрелвания - 144. За сравнение, предшният рекорд е от 1971 с 134 изстрелвания. И това при КОВИД обстановка и дефицит на полупроводници. Трендът е ясен: www.spacelaunchreport.com/logyear.html

Аахахахаххаххахах, келеши... :) точно НИКЪДЕ няма да отидете и тази година, както вече няколко поредни години ви предрекох предварително. Даже и до ниска орбита ще ви е трудно. А реален Космос няма и да помиришете през този век - както никога и не сте досега. Просто и ясно за всеки учен в тези области.

За ватата ли говориш?

Мнооо се лъжеш момче. Пускаме метавселената и всички ще идем отвъд космоса даже. Сичкото е ала бала, ама важното в е кой яде портокала. Дано ме разбираш.

'Вселената' дето твоите отварят е само в мечтите и фантазиите - и е достъпна само след шише битова химия.

Для вас наверное будет шокирующим открытием, но Люксембург (да-да, тот самый), на космоса зарабатывает больше России. Гуглите компанию SES. Проста дапдладеиш.

Очень рад Вас видить, но вы не в тот сайт попали, ваш здесь: evreimir.com.

Ты сделал ошибку, ватюха :) Мой сайт - Военное Обозрение, самый патриотичный в России!

А стига с тия мисии, бе! Извънземните още ли не са върнали някоя, като с Аполо-13? ....И това ще стане.

Трудна работа таз Луна! Тъкмо гледам в нета как са правили чертежите на ракетите. Голямо хале, разпънали страхотно голяма хартия, двама легнали отгоре и чертаят с линийките!

Освен още смърт, друго кво чакат овцете.... мнения го от тях вече са таргети на ЕМФ оръжията им

Пални обийций. Ама Путин скоро 6те ги управи. Ве4е е издал арест на заповед на Бил Гейтц и Илон Маск и онзи изрод от айпал джеф безов.

март да очакваме нови илюминации от силоза

Изкам да арестуват илон МАСК и да го придадът на руското правосадие. Тогава 6те види тои кон боб яде ли!

ехиден

бОквар за теб , неграмотнико ! Той бил иЗкал , мале-мале..........

И какви точно руски закони е нарушил 'Маск'? Направил е само тулупа Рагозин за смях и по асоциация - назначилия го късокрак 'стратег'. Ужжжас какой та :)

Илон Маск, който ни докара пандемията и ни набоцка с отровите си. Голям изрод е този, да каже колко пари спечели от маските и от ваксините, които продава. Вместо да създаде едно детенце, избива децата на България.

Не беше ли Гейц и оня рептил Рокфелер?

Тъпакооооо. Освен Гейтс и Маск е. Защо фамилията ще му е маск от маска? Олигофренче си! Само Възраждане!

С Грета Тунберг дали го съгласувахте?