Полицейските управления в САЩ, Сингапур и Южна Корея вече са започнали да използват кучета роботи в определени ситуации, като обезвреждане на бомби, операции по търсене и спасяване и контрол на тълпата.

Обикновено те са въоръжени с камери и сензори за откриване на "подозрително поведение".

В Ню Йорк роботите се ползват за задачи като проверка на подозрителни пакети или разследване на опасни среди.

Съществуват призиви кучетата-роботи да започнат да патрулират из кварталите и предградията в САЩ. Те ще наблюдават хората за незаконно поведение или за признаци на такова. След това роботите могат автоматично да изпращат съобщение до органите на реда. Твърди се, че това може да повиши сигурността на гражданите. Съществуват притеснения, че роботите могат да се ползват за сплашване и контролиране на населението. Това е причината дебатите по темата за робо-патрулите да продължава.

В Сингапур обаче кучетата-роботи вече се ползват за патрули и извършват наблюдения в някои зони. Подобна практика бе наложена още в началото на пандемията, когато роботи следяха за спазването на мерките. Роботите са били ползвани и за записване и докладване на "социално неприемливо поведение".

Към технологията има интерес не само полицията.

Компанията Ghost Robotics наскоро сключи сделка с австралийската армия. Военните ще бъдат оборудвани с най-новото поколение кучета-роботи, които ще могат да се управляват дистанционно със силата на ума.

За целта военните трябва да сложат биосензорен шлем с мозъчен интерфейс. Той анализира показанията на мозъчните вълни и ги подава директно към усъвършенствания робот. Системата ползва изкуствен интелект и се учи бързо.

На практика командите могат да се подават "телепатично". С най-новата разработка на австралийската армия е ясно, че възможностите на роботиката и изкуствения интелект продължават да растат.

Продуктите на Ghost Robotics ще се ползват за разузнавателни мисии на бойното поле. Те трябва да претърпят още доста развитие, заради по-обемните шлемове.