На отворен уъркшоп за творческо себеизразяване в социалните мрежи по повод старта на продажбите на новия модерен смартфон Huawei nova 5T, модният фотограф, работещ на българска и международна сцена, и автор на подкаста "The Fashion Photography Podcast" Virginia Y разкри няколко практически съвети за заснемане на стилни автопортрети с мобилен телефон. Уъркшопът се проведе в разчупеното споделено пространство WORKY | Workspace & Coffee.

“Eyes” – Автопортрет, заснет по време на ъуркшопа със селфи камерата на Huawei nova 5T

Снимка: Virginia Y

Същността на автопортрета е, че вие снимате себе си и показвате пред света как вие самите изглеждате във вашите собствени, а не на друг фотограф, очи. Затова добрият автопортрет е първата стъпка към това да покажете своето собствено аз в онлайн средата по качествен, стилен и дори нестандартен начин. Най-често правим това със селфи камерата, макар това да не е абсолютно задължително. Със своите 5 камери с изкуствен интелект, сред които е 32-мегапикселовата му предна камера, Huawei nova 5T разполага с всичко необходимо да подкрепи вашата собствена креативност. Ето и няколко идеи и съвети от Virginia Y:

Отдалечете се от камерата

За да си направите ефектен автопортрет, не е нужно да сте близо до камерата. Макар че показвате заобикалящата ви среда, това няма да попречи вие да сте "в центъра" на снимката. Можете да поставите смартфона на статив, а ако нямате под ръка такъв, можете да го подпрете на подходящо място или дори да го залепите със здраво тиксо, защо не и на тавана. Huawei nova 5T може да направи селфи по ваша гласова команда или няколко секунди, след като му помахате с ръка, което ви дава необходимото време и спокойствие да се подготвите за кадъра. С подходящо разстояние, можете да си направите портрет "в среда", а средата винаги разказва история. И така стигаме до съвет N2.

Подредете средата

Ако средата не отразява стила и настроението, което искате да предадете, променете я. Можете да преподредите, да аранжирате подходящи предмети около вас, както и да изберете точно кой отрязък от нея да влезе в кадър. Какво сте избрали да се вижда около вас е съществена част от процеса на себеизразяване. Същевременно, можете да се заиграете успешно и с това коя част да покажете от самите вас.

Покажете изразителна част от себе си.

Креативният автопортрет не трябва да прилича на снимка за паспорт. Дори не е нужно да показвате цялото си лице, може да изберете част от него или друга част от тялото ви, която разказва историята на момента. Можете да отидете още по-далеч в разбирането си за автопортрет и дори изобщо да не снимате визията си. Аз имам серия снимки на съдържанието на чантата си, защото смятам, че има моменти, когато това, което нося в нея, разказва много за мен и също "рисува" портет на личността ми.

Намерете най-добрия си ъгъл.

Тук говорим съвсем буквално. Всяка снимка е двумерна проекция на триизмерен обект, с произтичащите от това позитиви и негативи. Експериментирайте и разберете заснети от какъв ъгъл изглеждате най-добре на снимка. При някои хора се получават много добри селфита, снимани от нисък ъгъл, при някои - от висок, а при някои трябва да се намери по-нестандартен ъгъл. Освен че така можете да смекчите или подчертаете особености на тялото и лицето си, можете и да разкриете себе си под нестандартен, и в преносен смисъл, ъгъл. Все пак, не правете всички свои автопортрети в един и същи ракурс, защото става скучно и очевидно, че криете нещо.

Търсете оптически линии

Линиите в една снимка винаги стоят добре. Може да търсите геометрия в заобикалящата ви среда или в извивките на тялото си. Подходяща поза с ръцете например ви спасява от това тялото ви да изглежда като правоъгълник без талия.

Изберете подходяща светлина

Добрата снимка започва с подходящата светлина. Няма универсална рецепта за нея, защото зависи от чертите на всяко лице. Важното обаче е тя да ви помага да се изразите по начина, по който искате. Например, в повечето случаи на жени отива по-мека светлина (която ще намерите лесно на сянка), защото прави самите черти по-меки и нежни, което макар и не винаги, често се търси при женските портрети. Съответно, чудесни мъжки портрети и автопортрети се получават при остра светлина, каквато например е слънчевата, защото тя "изсича" лицето и му придава повече характер.

При всеки случай - най-добре избягвайте обедното слънце, защото ще очертае дълбоки сенки под очите ви.

Бъдете търпеливи, забавлявайте се и се харесвайте

Добрата снимка изисква много търпение. Ако нямате търпение да изберете правилната поза или да снимате докато се харесате, просто включете видео функцията на смартфона, след което си изберете подходящ стоп-кадър. Важно е да се харесвате, да облечете нещо любимо, и да се забавлявате - вашето настроение винаги личи много в автопортретите.

Отдалечете се от камерата и преподредете. Снимка на Virginia Y със селфи камерата на Huawei nova 5T

Снимка: Virginia Y

Моделът Huawei nova 5Т, вдъхновил уъркшопа по креативно себеизразяване, е базиран на мощната хардуерна платформа от най-висок клас Kirin 980 и разполага с четворна основна камера с изкуствен интелект и интелигентна 32MP селфи камера. На българския пазар той се предлага в три изразяващи различни стилове цвята - пурпурно "Midsummer Purple" , класическо черно и неустоимо "Crush Blue" синьо, с цена под 800 лева при свободна продажба и с атрактивни абонаментни планове от A1, Теленор и Виваком.