В интернет дълго време битува спорът кой автомат е по-добър - американският М-16 или съветската класика АК-47. Всеобщото мнение е, че докато американската пушка е по-точна на далечни разстояния, то АК-47 е много по-издръжлив и надежден.

Вижте как изглеждат АК-47 и М-16, смесени в едно >> >> >>

 

Между двата автомата обаче има една съществена разлика, която мнозина пропускат - американсците ползват по-малкия 5.56×45 мм куршум, докато руснаците са заложили на доста по-големия 7.62×39 мм калибър (дебелината на единия куршум е 5.56 мм, а на другия 7.62, докато дължината им е съответно 45 и 39 мм).

По време на битка във войната в Афганистан и втората война в Ирак, американците се сблъскали с нов проблем - често нямали муниции за своите автомати, но около тях било пълно с пълнители за "Калашников".

Така се родила идеята да се създаде автомат, който американската пехота да познава добре, но да използва съветския 7.62×39 мм калибър. Именно така се родил мутантът SR-47.

Механиката копирала тази на М-16, но цевта била разширена, както и механизмът за поемане на пълнителя. И докато карабината вече била малко по-мощна, то проблеми отново имало - стари или зле поддържани пълнители, можели да работят безпроблемно при АК-47, но когато се вкарали в SR-47 понякога засичали, а честата им употреба можела да има корозионен ефект.

Всъщност именно корозията е най-големия проблем за оръжието - автомат калашников е създаден, да може да издържа на корозионни газове, но конструкцията на SR-47 не позволява това.

Въпреки това обаче, тези проблеми са малко или много решими, а SR-47 навлиза в някои поделения на елитните американски части SOCOM. Освен това със SR-47 са въоръжени и гардовете на афганистанския президент... както и българското поделение за борба с тероризма към МВР - СОБТ (Специализиран отряд за борба с тероризма).

Идеите по смесването на АК-47 и М-16 в едно не свършва до тук.

Руснаците от своя страна са създали SR1 или Сайга МК 107, който автомат на практика повтаря конструкцията на АК-74, но работи с натовския 5.56×45 мм куршум. Подобна е и ситуацията с АК-108, който също ползва натовския калибър.

На цивилния пазар в САЩ може да се закупи и още един мутант - Mk47 "Mutant". Този автомат отново идва по добре позната схема, използваща конструкцията на М-16, но залагайки на съветския 7.62×39 мм калибър. Модификациите в тази платформа обаче са повече - използваният материал е по-здрав и лек, а възможността за корозия - премахната (според производителя). Тъй като Mk47 "Mutant" е предназначен за цивилния пазар, карабината идва без възможност за автоматична стрелба.