Amazon съобщи, че възнамерява да инвестира повече от 1 млрд. евро през следващите пет години, за да разшири използването на нисковъглеродни електрически микробуси и камиони за центровете си в Европейския съюз (ЕС). По този начин компанията ще се доближи до въглеродна неутралност.

Технологичният гигант заяви, че инвестицията ще ускори иновациите в транспортната индустрия като цяло и ще насърчи развитието на инфраструктурата за зареждане на електрически превозни средства. Според компанията инвестицията ще ѝ позволи да увеличи повече от три пъти своя електромобилен парк - от 3000 единици сега до повече от 10 000 единици през 2025 година. Amazon не казва каква част от транспорта за доставки директно до потребителите в Европа днес е електрически, но съобщава, че през 2021 г. е извършила над 100 милиона доставки в региона само с 3000 електрически микробуса.

Съобщава се, че през следващите години се планира закупуването на повече от 1 500 електромобила за тежки превози - те се използват при доставките до центровете за сортиране.

Въпреки че много логистични компании, включително гиганти като UPS и FedEx, обещаха да закупят повече електрически превозни средства с нулеви емисии, все още няма много такива микробуси и камиони в продажба. Редица стартиращи предприятия се надпреварват да предлагат на пазара електрически микробуси и камиони и се конкурират с гигантски автомобилни концерни като General Motors, Scania и дори Tesla, която наскоро обеща да започне да доставя електрически камиони Semi още през декември.

Най-голямата поръчка на Amazon е договор за доставка на 100 000 електрически микробуса на Rivian Automotive до 2025 година. В допълнение към електрическите превозни средства компанията заяви, че инвестира в изграждането на хиляди станции за зареждане в Европа. Освен това планира да инвестира в удвояване на броя на центровете за "микромобилност", които осигуряват доставки с екологични средства, включително с електрически камиони и дори пеша. Днес такива решения се прилагат в повече от 20 града за намаляване на емисиите.

Amazon вече заяви намерението си да постигне въглеродна неутралност до 2040 година.