Amazon възнамерява да предостави на първата тестова група клиенти интернет от Космоса догодина. Компанията днес обяви също така, че до 2026 година половината от необходимите 3200 сателита ще са в орбита, предаде ДПА, цитирани от БТА.

Първите два сателита ще бъдат пуснати в началото на май, заяви Дейв Лимп, шефът на отдела за устройства в компанията. Той коментира темата на конференция за сателитния сектор във Вашингтон.

Услугата на Amazon, наречена Kuiper, ще се конкурира със системата Starlink, която вече е пусната в експлоатация от SpaceX на милиардера Илон Мъск.

Лимп представи също така прототип на приемник Kuiper. Разработвайки собствени чипове, компанията ще може да произвежда устройствата за по-малко от 400 долара на единица.

Amazon е известен с това, че продава устройствата си, като високоговорителите Echo на клиентите си на почти производствена цена. Starlink предлага терминалите си в Германия за еднократна цена от 450 евро.

Чиповете на Amazon, с кодовото наименование Prometheus, ще бъдат използвани в приемниковото оборудване на клиентите, както и в сателитите и наземните станции, заяви Лимп. В сателита те ще могат да предават до един терабит данни в секунда като цялостна система и ще струват една десета от вече предлаганите чипове, добави той.

Amazon разчита също на ценови преимущества от глобалната инфраструктура зад облачната услуга AWS, която много стартъпи и големи компании използват. Те ще имат достъп до мрежата AWS за предаване на данни, отбеляза Лимп.

Първите сателити за бъдещите интернет операции се очаква да бъдат пуснати идната година.

Най-големият търговец на дребно е и един от най-големите доставчици на облачни услуги с AWS. Подразделението за устройства, ръководено от Лимп, включва високоговорителите Echo и четците Kindle, и разработван роботаксита.