Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ (НАСА) обяви, че товарният кораб Cygnus на Northrop Grumman е извършил първата си пълна корекция в орбитата на Международната космическа станция (МКС).

Вижте как изглежда товарният кораб Cygnus >> >> >>

Първият опит за преместване на МКС с помощта на двигателите на Cygnus беше направен през 2018 г., но тогава маневрата беше извършена само в тестов режим. Сега специалистите успешно са извършили процедурата в съответствие с оперативната програма на орбиталния комплекс.

При осъществяване на корекцията на 25 юни 2022 г. двигателната система на космическия кораб работи в продължение на 5 минути и 1 секунда. В резултат на това, както е отбелязано на уебсайта на НАСА, орбитата на МКС е променена с около 160 метра при апогея и 800 метра при перигея. Трябва да се отбележи, че маневрата е извършена от втория опит. Първият на 23 юни завършва с автоматично изключване на двигателите на "Сигнус" 5 секунди след изстрелването.

Този вторник, 28 юни, американският космически кораб, изстрелян през февруари, ще се откачи от МКС и след това ще бъде унищожен, изгаряйки в земната атмосфера.