Изглежда, че на Apple не им остава време да завършат разработката на собствен 5G модем, който да използват в iPhone през 2023 година. Това се посочва в доклада за приходите на Qualcomm, в който се казва, че производителят ще продължи да доставя на Apple своите 5G модеми и през следващата година.

Новините, че Apple работи по собствен 5G модем, се разпространяват от много дълго време. Компанията стана собственик на бизнеса с модеми на Intel още през 2019 г., а от 2021 г. насам има слухове, че разработката се извършва в партньорство с Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Очакваше се до 2023 г. Apple да има собствен модем, който да се поставя в устройствата за работа в мрежите от пето поколение. По-рано Qualcomm предполагаше, че делът на модемите на компанията в продуктите на Apple ще бъде само 20% през 2023 година. Сега, по време на дискусия с инвеститори, финансовият директор на Qualcomm Акаш Палхивала заяви, че делът на компанията в 5G модемите в iPhone 2023 ще бъде огромен.

През 2019 г. Apple закупи част от бизнеса на Intel със смартфон модеми, така че не е тайна, че компанията възнамерява да използва свои собствени модеми в iPhone в бъдеще. Като се има предвид успехът на собствените микропроцесори на компанията, които вече се използват в различни продукти, не е изненадващо, че Apple иска да постави свои собствени 5G модеми в iPhone.

Изглежда, че Apple е срещнала някои трудности в процеса на разработване на 5G модем. По-рано уважаваният анализатор Минг-Чи Куо прогнозира, че Qualcomm ще бъде изключителен доставчик на модеми за следващото поколение iPhone. Освен това през юли тази година журналистът от Bloomberg Марк Гурман написа, че прототипите на модемите на Apple прегряват, което също може да повлияе на сроковете за интегрирането им в устройствата на компанията.