Apple закупи стартъпа Mira от Лос Анджелис, който произвежда очила с добавена реалност за други компании и за американската армия. За това съобщава The Verge, като се позовава на свои добре осведомени източници.

Тази новина идва малко след като Apple обяви първите си AR/VR очила - Vision Pro, на цена 3499 долара. Не е известно колко е струвало на производителя на iPhone закупуването на Mira, която преди това успя да събере финансиране от около 17 млн. долара. Според вътрешен източник бившият главен дизайнер на Apple Джони Айв е работил с Mira от известно време.

Официалният коментар на Apple по въпроса не разкрива никакви подробности относно сделката с Mira.

"От време на време Apple купува малки технологични компании и обикновено не обсъждаме нашите цели или планове", се казва в изявлението на Apple. Не е известно също така дали сътрудничеството на Mira с военните ще продължи, след като компанията бъде поета от Apple.

Това, което се знае, е, че Mira има съществуващо споразумение с Военновъздушните сили на САЩ и споразумение на стойност 702 351 долара с Военноморските сили на САЩ.

Договорът с военновъздушните сили включва използването на слушалките Mira Prism Pro за обучение на военни пилоти за взаимодействие с различно оборудване. Mira има договор и с Nintendo, която използва AR слушалките на стартъпа в своите тематични паркове в Япония и Universal Studios в Лос Анджелис.