Apple се подготвя за възможността да отложи премиерата на новата си серия смартфони, които традиционно дебютират през есента. Информацията идва от запознати източници, цитирани от Nikkei Asian Review. Според тях до този краен ход може да се стигне поради влиянието, което разпространението на новия коронавирус има върху търсенето и разработката на продуктите, предава Mobile Bulgaria.

Засега са проведени вътрешни разговори, на които е обсъден подобен ход, като е коментирана възможността за отлагане на премиерата с месеци, а в най-краен случай дори за 2021. Източници от веригата за доставки посочват, че е възможно евентуалното отлагане да бъде предприето освен заради проблемите с доставки на някои компоненти и заради нисък интерес от страна на потребителите към смяна на настоящите си телефони.

Очаква се серията iPhone 12 да предложи 5G свързаност, като компанията изостава в това отношение спрямо основните си конкуренти. Преди избухването на новата зараза Apple, а и някои анализатори, предвиждаха доста голямо търсене за бъдещите устройства.

Компанията от Купертино следи отблизо ситуацията в Европа и САЩ, които са и двата най-големи пазари за нея с над половината от общите ѝ продажби. Очаква се финалното решение да бъде взето най-късно около май.

Междувременно разработката на новите смартфони е засегната от ограниченията в придвижването на хора в редица държави. Вследствие от това е отложена подготовката на по-конкретен прототип на модела, което е трябвало да стане през март.

Засега доставчиците на компоненти не са уведомени официално за възможна промяна в графика за производство на смартфоните. От Apple дори призовават много то тях да наваксат с изоставането, натрупано от началото на годината досега. Към други производители е изпратено запитване за доставки в големи количества на компоненти за края на август вместо както обичайно през юни.

Евентуалното отлагане на премиерата и забавяне на производството може да доведе до загубата на милиони работни места в Китай. Освен това ходът би бил показателен за продължаване на слабото търсене и невъзможността за бързото справяне с последиците от разпространението на коронавируса.