Американската компания Apple представи снощи на годишната конференция на разработчиците си (WWDC), която за първи път се провежда онлайн заради пандемията от новия коронавирус, новата си операционна система за умни часовници. Тя се нарича WatchOS 7. Едно от основните нововъведения е функцията за следене на щателното измиване на ръце с цел да се намали вероятността от заразяване с новия коронавирус, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Часовникът на Apple може да засича автоматично времето, когато собственикът му е започнал да си мие ръцете. Устройството определя по шума на водата колко време човек отделя за тази процедура и следи общата продължителност да не бъде под препоръчваните 20 секунди.

Новата операционна система на часовника има и функция за времето, когато собственикът на устройството планира да заспи и да се събуди. Екранът на умния часовник автоматично включва режима "Не безпокой" преди лягане и го изключва към времето на събуждане. Има и подфункции, които да включат отпускаща музика, ако човек иска да отдели няколко минути за медитация преди сън. Сигналът на будилника варира според желанието на потребителя.

Финална версия на операционната система за часовници ще излезе тази есен и ще е налична за Apple Watch Series 3.