Apple обяви наскоро план за преминаване към собствени процесори в своите компютри - процес, който официално би трябвало да отнеме две години. Очакваше се първите ARM-базирани лаптопи с американския бранд да се появят през втората половина на 2021 г., но по последни информации те могат да излязат още тази година, предава technews.bg.

Тайвански производители на компоненти вече са започнали да доставят компоненти за следващо поколение MacBook Pro и MacBook Air, така че новите ARM лаптопи могат да излязат много по-рано от очакваното, твърди Pocket Now.

Ако Apple пусне 13-инчови MacBook Pro и MacBook Air със собствени процесори до края на 2020 г., очакванията са да бъдат продадени общо 16-17 милиона лаптопа тази година, в сравнение с 14,5-15,5 милиона MacBook, доставени година по-рано.

Тайванският източник вярва, че 13-инчовите MacBook Pro и MacBook Air с ARM процесори ще бъдат пуснати до края на 2020 г. И тази увереност почти съвпада с прогнозата на анализатора Минг-Чи Куо от KGI Securities, който очаква тези модели да се появят или в края на 2020 г. или през първото тримесечие на 2021 г.

Смята се, че TSMC, технологичният партньор на Apple, е започнал производство на SoC за Apple ноутбуци по 5-нанометрова технология в малки количества още през първата половина на тази година. Обемът на производство на тези SoC ще се увеличи през следващата година.

Предполага се, че паралелно на пазара ще съществуват както новият MacBook Air, така и 13-инчовият MacBook Pro на база ARM, въпреки че според някои източници преходът на Apple към собствени процесори ще направи тези модели толкова еднакви, че единият ще стане излишен. В същото време преминаването към ARM SoC може да доведе до намаляване на цените на епълските лаптопи.