Двама американски астронавти излязоха на втора космическа разходка за по-малко от седмица, за да завършат 4-годишната работа по обновяването на Международната космическа станция /МКС/, предаде Асошиейтад прес.

През уикенда от Центъра за управление на полетите в Хюстън използваха голямата роботизирана ръка на станцията, за да заменят последната двойка стар модел батерии с една единствена, с по-добри качествени показатели.

Астронавтите Майкъл Хопкинс и Виктор Глоувър трябваше да осъществят последните довършителни работи по тази нова литиево-йонна батерия при поредната от поредица космически разходки, стартирали през 2017 година.

Понастоящем МКС е оборудвана с 24 литиево-йонни батерии, които натрупват енергията, натрупана от слънчевите панели. Всяка от тях е доста обемиста и теглото й надвишава 180 килограма. Тези акумулатори доставят електричество за орбиталната лаборатория, когато тя се намира в нощната част на Земята. Те са толкова мощни, че само половината от тях осигуряват същата енергия, като целия набор от заменените стари никело-водородни устройства.

Модернизирането на МКС отне повече време, след като една от новите батерии отказа.Тя беше инсталирана преди две години и трябваше да бъде заменена. Като цяло бяха нужни 14 космически разходки, за да бъде приключена работата по батериите. От НАСА се надяват техният живот да трае до края на експлоатацията на орбиталната станция.

Другите задачи, които Хопкинс и Глоувър изпълниха, включваха инсталирането на нова камера на американската лаборатория"Дестини" и замяната на части от извънбордовата камера на японската лаборатория "Кибо".

По време на излизането им в открития космос в сряда двамата американски астронавти извършиха подобрения по европейската лаборатория "Колумб". Две допълнителни космически разходки ще бъдат осъществени след около месец, за да подготвят инсталирането на нови слънчеви панели, които ще бъдат доставени по-късно тази година.