Компанията за космически туризъм Virgin Galactic предвижда нов изпитателен полет за своя ракетоплан SpaceShipTwo след 13 февруари, предаде Франс прес.

Вижте как изглежда SpaceShipTwo >> >> >>

Той идва след неуспешния тест, проведен в началото на месец декември. "Прозорецът за полета ще бъде отворен на 13 февруари, като ще има възможност за изпитания до края на месеца в зависимост от метеорологичните условия и напредъка на техническата подготовка", заявиха от компанията на британски милиардер Ричард Брансън.

Тече усилена подготовка на площадката "Спейспорт Америка" в Ню Мексико. Следват се предварително набелязани етапи по подготовката на кораба, на пилотите, на наземния екип и на инфраструктурите.

Двама пилоти ще бъдат на борда на SpaceShipTwo. Корабът най-напред се издига във въздуха от специален самолет, който го освобождава на определена височина. Няколко секунди по-късно, летателният апарат - наполовина самолет, наполовина ракета, след задействането на двигателя си, достига свръхзвукова скорост.

На борда му ще бъдат превозвани космически туристи. Пътниците на суборбиталния полет ще се разположат в шест синьо-зелени кресла, пристегнати с колани и ще се наслаждават на гледката през 12 кръгли прозореца, докато се издигат на 97 километра над Земята.

През 2014 година при инцидент с космическия кораб загина пилотът му Майкъл Олсбъри, който преди това е летял 9 пъти на SpaceShipTwo. През 2018 година обаче бе извършен успешен изпитателен полет, при който бяха достигнати 80 километра надморска височина.