Тайванската компания ASUS обмисля план за евакуация на персонала и закриване на дейността си в Русия. Министърът на икономиката на Тайван направи това изявление след призива на украинския заместник министър-председател Михайло Фьодоров.

На 10 март той написа в Twitter писмо до председателя на ASUS Джони Ши, в което призова компанията да спре дейността си в Русия заради войната. Министърът на икономиката на Тайван Уанг Мейхуа заяви, че страната ѝ подкрепя демокрацията и обеща да предприеме действия срещу Русия.

Според Уанг компанията ще "евакуира персонала възможно най-скоро. Компанията като цяло ще се погрижи за репутацията си", каза тя пред репортери в парламента, след като обсъди въздействието на войната върху тайванската икономика. Ройтерс добавя, че Русия не е голям пазар за нито една голяма тайванска фирма.

Самата ASUS не предоставя данни за приходите си по държави, но през третото тримесечие на миналата година цяла Европа е представлявала само една трета от приходите. След обръщението на Федоров акциите на ASUS поевтиняха с повече от 2%, докато пазарът като цяло остана без промяна.