Бивш изпълнителен директор на Google казва, че задвижваните от AI секс роботи ще изглеждат "живи" и ще премахнат нуждата от близост с "друго човешко същество", съобщава NY Post.

Мо Гавдат, който беше главен бизнес директор на тайното подразделение на Google за изследвания и развитие X, каза, че изкуственият интелект осъществи "редизайн на любовта и взаимоотношенията". По думите му хората ще станат неспособни да правят разлика между сексуалните контакти в реалния живот и тези, които са с роботи.

В най-близкото бъдеще секс симулациите чрез VR шлемове и очила за добавена реалност ще станат достъпни, каза Гавдат пред подкаста "Impact Theory".

"Само помислете за всички илюзии, които сега не можем да дешифрираме", каза Гавдат на Билю.

Гавдат допълни, че технологичният напредък ще позволи на компютърно поддържаните системи да се свържат с човешкия мозък и да го накарат да мисли, че взаимодейства с партньор.

Според бившият шеф на Google, появата на мозъчни импланти, като Neuralink, допълнително ще изтънят границата, правейки илюзията още по-дълбока.

Дори умствените и емоционални стимули, които идват с интимността, могат да бъдат пресъздадени изкуствено.

"Всичко това са сигнали в мозъка ви, че се наслаждавате на общуване и сексуалност и - ако наистина искате да премахнете магията от това - това може да бъде симулирано", каза той.

Гавдат се присмя на бушуващия дебат за това дали роботите, задвижвани от AI, могат да се считат за "съзнателни".

"Ако човешкият мозък може да бъде заблуден, че те са реални съзнания, е без значение дали наистина са такива", коментира специалистът.

"Има ли наистина значение дали Морган Фрийман, който ви говори на екрана, всъщност е Морган Фрийман или аватар, генериран от AI, ако сте убедени, че това е Морган Фрийман?", добавя Гавдат.