Британските пощи обмислят създаването на флот от 500 дрона, които да доставят писма и пратки до отдалечени общности в Обединеното кралство.

Планът а Лондон е през следващите три години да придобие 200 пощенски дрона, които ще летят по общо 50 нови маршрута. От иновацията първи ще се възползват островите Сили, Шетландските острови, Оркнейските острови и Хебридите.

Британските пощи тестват използването на дронове от известно време, като последното изпитание се проведе през април на Шетландските острови. Новите услуги обаче се нуждаят от одобрение от Службата за гражданска авиация (CAA).

Дроновете, които британците смятат да използват, приличат повече на безпилотен самолет, отколкото на квадрокоптер. Те имат размах на крилата от 10 метра и обхват от 1000 км. Дроновете могат да носят до 100 килограма полезен товар. За задвижването отговарят два двигателя с вътрешно горене.

Крис Пакстън, ръководител на изпитанията на дронове в Royal Mail, каза пред BBC, че дроновете първоначално са били проектирани да доставят помощ в Африка, заради възможността им да излитат и кацат на къси писти в по-лошо състояние.