Дефицитът на кадри ще доведе до масово увеличение на заплатите през втората половина на годината, сочи проучване на ManpowerGroup България, озаглавено "Заплати и допълнителни придобивки - тенденции", предава technews.bg.

Проучването анализира какви промени планират работодателите от всички сектори и региони на страната по отношение на месечните възнаграждения и бонуси през следващите шест месеца. Почти половината (49%) от анкетираните 513 работодатели споделят, че ще увеличат възнагражденията до 20%, а два процента прогнозират по-висок ръст, като в повечето компании тази промяна ще засегне всички служители без значение от позицията, която заемат.

"Обнадеждаващо е, че по-малко от един процент от българските работодатели планират да намалят месечните възнаграждения, докато всяка втора компания предвижда увеличения. Интересна тенденция в секторите "Информационни технологии" и "Аутсорсинг" е изравняването на нивата на заплатите в София и в страната - развитие, породено до голяма степен и от възможностите за дистанционна работа, които се наложиха като норма през последната година", коментира Мария Стоева, мениджър екип "Продажби и бизнес развитие" в ManpowerGroup България.

Липсата на кандидати за дефицитни позиции е една от основните причини работодатели от различни бизнес сектори да планират ръст на възнагражденията, за да си осигурят достъп до таланти. Масови увеличения се очакват в сектора с най-голямо търсене на специалисти - "Информационни технологии", където 66% от анкетираните планират да увеличат месечните възнаграждения.