В интервю за CNBC представители на Futurum Group призоваха западната общественост да не пренебрегва способността на китайските производители да напредват в областта на литографията дори в условията на санкционни ограничения. Според тях китайските производители все пак ще могат да произвеждат съвременни компоненти, дори ако трябва да се задоволят с технологии, които не са най-съвременните.

Още през май The Wall Street Journal съобщи, че китайски гиганти като Huawei и Alibaba проучват възможността за разработване на усъвършенствани системи за изкуствен интелект, базирани на компоненти, произведени с помощта на не толкова напреднала литографска технология. Това не е толкова просто, колкото твърдят експертите, но отделни експерименти показват окуражаващи резултати. В крайна сметка, както подчертават анализаторите от New American Security, китайските производители ще успеят да постигнат технологичен напредък, и то по-скоро от очакваното. Главният изпълнителен директор на NVIDIA Дженсън Хуанг заяви миналата седмица, че броят на младите компании, разработващи графични процесори в Китай, го кара да се притеснява за способността на местната индустрия за изкуствен интелект да се развива добре благодарение на държавното финансиране.

Освен това до около 2021 г. китайските производители са постигнали приемлива конкурентоспособност при 28 nm и 14 nm чипове, които се считат за по-съвременни, но са много търсени в автомобилния сегмент. Търсенето на 28 nm чипове се оценява от International Business Strategies на повече от три пъти до 2030 г. до 28,1 млрд. щ. долара. Пазарът на чипове от този клас ще бъде достатъчно голям, за да осигури оцеляването на китайските компании дори без достъп до по-съвършена литография.