Безпилотният самолет Zephyr S на Airbus се захранва единствено със слънчева енергия. Дронът е в разгара на своите тестове, като от 17 дни извършва непрестанен полет.

Zephyr S излетя от полигона Юма на армията на САЩ в Аризона миналия месец. Задачата му е да демонстрира способността си да служи като постоянна сензорна платформа.

Вижте как изглежда дронът >> >> >>

На практика Zephyr S ще може да реализира полети с непрестанна продължителност във въздуха от порядъка на месеци. Летателната височина е достатъчно голяма, за да позволява на дрона да изпълнява функцията на сателит.

Освен да кръжи на едно място, безпилотникът е прелетял от САЩ до Белиз и обратно.

Дизайнът на Zephyr S е оптимизиран за високоефективен полет на голяма надморска височина. Той има размах на крилата от 25 метра, но малък централен фюзелаж, съдържащ авиониката и необходимата за мисията електроника. Общото му тегло е само 75 килограма.

Таванът на полета е 23 200 метра, а скоростта на полета е около 60 км/ч.

При един от първите си тестове през 2018 година Zephyr S постави световен рекорд за най-продължителен полет, който е ненадминат и до днес. Тогава апаратът остава във въздуха в продължение на 26 дни.

Интересът към Zephyr S е особено голям от военните, които могат да ползват дрона за разузнавателни или охранителни мисии, както и за осигуряване на телекомуникация и радиоелектронна борба.

За сравнение разузнавателният дрон RQ-4 Global Hawk може да прекара във въздуха максимално 36 часа. Освен това Zephyr S е по-лек, евтин и труден за откриване.