Известен факт е, че Amazon ограничава времето за ходене до тоалетна на своите работници. Така мнозинството от тях трябва или да стискат или да се облекчават в бутилки по време на доставяне. Оказва е, че Джеф Безос забранявал и на личната си прислужница да ползва тоалетната.

Бившата главна икономка на Джеф Безос съди милиардерът за дискриминация на работното място. По думите й тя е била принуждавана да се катери по прозореца, за да ползва позволената за нея тоалетна.

В делото, заведено тази седмица в щатския съд във Вашингтон, бившата икономка твърди, че домакинският персонал на вторият най-богат човек в света е бил без законово гарантирано право за почивки за хранене или тоалетна.

Освен това те са нямали "лесно достъпна тоалетна", която да ползват. Ако искали да отидат до полагащото им се WC икономките трябвало да се покатерят през прозореца на пералното помещение.

Жалбата разкрива, че на прислугата първо е било позволено да ползва тоалетната на охраната, но много скоро това се оказало забранено, поради "опасения за пробив в сигурността".

В следствие на това икономките "често развивали инфекции на пикочните пътища", които според тях са свързани с невъзможността да използват тоалетната, когато трябва на работа. Междувременно работният ден бил между 10 и 14 часа.

Икономката от латиноамерикански произход въобще не била уведомена, че има право на почивки. Тя можела да обядва, само когато Безос или семейството му не са били в къщата си.

Безос, който освен собственик на Amazon притежава и в. "Вашингтон поуст", отрича обвиненията.

"Разследвахме твърденията и те не са основателни", каза Хари Корел, адвокат на Безос, пред Insider.

Делото обещава да надзърне зад завесата в домашния живот на един от най-могъщите и богати хора в света.