Тази година 5,3 милиарда мобилни телефона ще бъдат изхвърлени, твърди Международния форум за електронни отпадъци (WEEE), съобщава Би Би Си.

Оценката на организацията се базира на данни от световната търговия и подчертава нарастващия екологичен проблем с "електронните отпадъци".

Ценни ресурси, които не се извличат от отпадъчна електроника, като медта в жиците или кобалта в акумулаторните батерии, трябва да бъдат добивани, а не изхвърляни.

"Хората са склонни да не осъзнават, че всички тези привидно незначителни предмети имат голяма стойност. Говорим за огромни обеми електроника на глобално ниво", каза генералният директор на WEEE Паскал Лерой.

По света има около 16 милиарда мобилни телефона. В Европа почти една трета от наличните устройства вече не се използват.

WEEE казва, че изследването разкрива, че "планината" от електрически и електронни отпадъци - от перални машини и тостери до таблети и компютри ще нарасне до 74 милиона тона годишно през 2030 г.

В Обединеното кралство има над 20 милиона неизползвани, но работещи електрически артикула, чиято стойност е около 5,63 милиарда британски лири, сочат проучвания на организацията Material Focus.

По-рано тази година Кралското химическо дружество на Великобритания стартира кампания, насърчаваща добива на електронни отпадъци за производство на нови продукти, подчертавайки, че войната в Украйна, заплашва веригите за доставки на благородни метали.