Европейската космическа агенция ще одобри проучване дали електричество може да бъде излъчвано безжично от орбита към Земята, пише Би Би Си.

Крайната цел е изграждането на гигантски сателити в орбита, всеки от които може да генерира същото количество електричество като електроцентрала. Това ще се постигне с високо ефективни соларни панели.

Инициативата, наречена "Соларис" ще постави основата за практичен план за разработване на базирана в космоса система за генериране на възобновяема енергия. ЕКА обаче предвижда в следващите 3 години идеята да бъде разработен от учените.

"Трябва да се превърнем в въглеродно неутрални икономики и следователно да променим начина, по който добиваме енергия", заявява д-р Йозеф Ашбахер, главен директор на ЕКА.

Експерименти показват, че добитото електричество в космоса може да се излъчи към Земята под формата на микровълни. Те могат да се уловят от инсталация и обратно преобразувани в ток.

"Мощността се разпространява върху толкова голяма площ, че дори при максималния интензитет в центъра на лъча, той няма да бъде опасен за животните или хората", твърдят учените зад проекта.

Airbus е ключов партньор в осъществяването на идеята, като се предвижда тя да се реализира около 2040 година.