Коментари - ЕКА развива планът "Соларис" за електрически централи в космоса | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ей сега ще стане , само първо да изстрелят всички спътници на Галилео.

Само при преобразуването от електричество в микровълни ще има над 50 процента загуби

Това е ключовата фраза: " ЕКА обаче предвижда в следващите 3 години идеята да бъде разработен от учените. " Т.е. имаме грант за 3 години, ще правим сметки, ще пишем отчети и ще вземем едни пари. После - кой от къде е. Така работи ЕКА, така работи и целият ЕС , вече е ясно и как ще свърши.

А с какви точно устройства ще преобразувате енергията обратно в електричество ?

Тези дали са чували, че енергоята на електромагнитните вълни намалява с квадрата на разстоянието ?

А ти да си чувал за насочен (колимиран) лъч? Енергията намалява с квадрата на разстоянието, само когато излъчването е изотропно (еднакво във всички посоки). Ако се концентрира в една посока, законите са малко по-различни. Единственото по-лошо от пълното незнание е половинчатото знание.

Не са различни законите, все такива са си. Без значение от насочването.

Ти направо уби всико детско. За пръв път чувам наличието на антена , леща или огледало да променя физичните закони.

Ами ти говориш за лазер, да оставим настрани техническите детайли и само ще отблележа, че колкото и да е насочена една антена то тя си има диаграма на насоченост и мощността на излъчване и там спада с квадрата на разстоянието. Просто площта на повърхнината нараства с квадрата на разстоянието и излъчената мощност(енергия за единица време) си остава постоянна (приемаме че е)

говори за фокусирани лъчи както са в телескота и микроскопа ама при тези разстояния няма как дефектите да превърнат успоредните лъчи в не толкова успоредни. Друг е въпросът какво би представлявала оптична система, фокусираща гигават

Има тук един с половинчато знание.....

Гледам, че съм разпалил тук един спор. Да, на далечни разстояния енегията спада с квадрата на разстоянието, но преди това лъчът може да мине през фокус и до там да е сходящ, а не разходящ, т.е. интензитетът първоначално да нараства с разтоянието. Предвид тази възможност, в общия случай твърдението, че интензитетът спада с разстоянието, не е общовалидно. За да разберете как се прави оптика за гигаватово излъчване, трябва да посетите някоя от големите инсталации за термоядрен синтез. Там използват и комбинират микровълновото лъчение на няколко двугигаватови клистрони. А пичът да не се безпокои, детското си е там. Не съм казал, че оптиката променя физичните закони. Имах предвид, че закономерностите са малко по-различни, но не се изразих добре.

Както и да фокусираш , това не променя факта на затихването . Има още една подробност - става дума за стотици километри. Пък ти ди фокусирай.

Ще източат едни пари. До 2040 година всички ще са забравили за този план.

Тези са малоумни, честно

Жените това могат да измислят - партенки за пред децата за лека нощ

Тва само гейрпски мозък може да измисли - да охладим Земята като я превърнем в микровълнова фурна. Дай на маймуната картечница и на европеец/хамриканец технологи и глей ко стаа

Всъщност това, което ми хвана окото беше идеята, че разпределено на по-голяма площ на земята излъчването ще е безопасно. Ако вземем примерно 500 вата на квадратен метър - със сигурност не здравословно но за случайни попадения за малко човек ще го преживее. Това прави към декар и половина за цял гигават. 10 декара за гигават ще е навярно достатъчно конесервативно - и въобще не е безумно много. То и да се фокусира върху по-малка цел би било много по-зоресто, и откъм загуби и откъм прицелване. Не е толкова лоша идеята.

Идеята не е лоша, а малоумна. Дори слънчевата енергия е с по-голяма плътност.

А запетая след многоточие ?

Още един умно-красив но отчайващо необразован

и пропуснахме запетаята ... , а иначе се подиграваме за тъпотата

Гогич - пак излагация - пише се "ЕКА развива планА" - а не планЪТ!

A.Asimov, 1941. 'Reason' Помните ли QT-1 ? Точно по темата... :) А от долу пише: 'Не сам робот" хахахаха

Пак фантастики! Колко ще струва тока от такава космическа соларка не пише. Отделно, че Гейропата няма технологичния потенциал да осъществи такъв проект.

То технически несъмнено е възможно. Ама............ е безумие. Соларките и сега не са евтини, а изнесени в космоса ше са бетер златни. И на какво отстояние ще е соларката за бъде над приемниците и да не влиза в сянката на земята (защото соларки дето не работят кога е тъмно си имаме и на земята). Проекта е безумен не от техническа, а от енергетична гледна точка.

_stankow

Мария Габриел, Бербок и Урсула не мирясват ! :D :D

и даскала по френски помага

Да, това става. Такива експерименти са правени. Правил съм ги и аз. Получава се. Интересно става, когато във фокуса се пусне и лазерен лъч с определена дължина на вълната. Не съм сигурен какво ще е поведението на един такъв енергиен лъч при някое мощно електромагнитно излъчване от Слънцето. Със сигурност има доста проблеми за решаване по отношение сигурността.

Ако излъването от Слънцето е само електормагнитно, какво толкова да стане? Нали си виждал какво става като пресечеш лъчите от две фенерчета? Нищо. Едното лъчение не влияе на другото. Може да има някакъв ефект, ако изригването е свързано с отделяне на голямо количество заредени частици. Но и тогава не очаквам нещо повече от евентуално леко отклонение на лъча. Съвсем друг е въпросът как лъчение от Слънцето би повлияло на електорниката, която генерира лъча.

Хайде, обясни какво точно си правил и какво става.

Така е. Стига да има подходящ преобразувател на енергия.