Началото на следващата рентгенова и спектроскопска мисия (XRISM) за изследване на космоса ще бъде дадено на 26 август, съобщи Европейската космическа агенция на своя официален сайт. Очаква се мисията да даде отговори на въпросите за еволюцията на Вселената и структурата на пространствено-времевия континуум.

Мисията е плод на сътрудничество между Японската космическа агенция ДЖАКСА и НАСА, участие ще има и Европейската космическа агенция (ЕКА), предава БТА.

Изстрелването ще се излъчва на живо в YouTube канал на ДЖАКСА.

Мисиите с рентгенови инструменти помагат да бъдат изучени феномените с най-много енергия във Вселената. Важен въпрос в съвременната астрофизика е е как най-големите структури във Вселената еволюират и как галактиките се променят вследствие на масивните черни дупки, каза Матео Гаинаци от ЕКА, който е сред учените, работещи по проекта.

Мисията XRISM "хвърля мост" към други подобни мисии - "XMM-Нютон", която все още оперира в космоса след близо 24 години, и "Атина", която трябва да стартира в края на 30-те години на 21-и век.

Рентгеновото изследване може да проследи най-големите експлозии и най-горещите места, включително супер горещия газ, който обгражда галактическите клъстери. ДЖАКСА е създала дизайна на мисията XRISM така, че рентгеновият инструмент да помогне на астрономите да преценят общата маса на галактиките. Това ще даде информация за формирането и еволюцията на Вселената.

Наблюденията на мисията върху галактическите клъстери ще покажат и как се създават и разпределят химичните елементи във Вселената. Горещият газ в клъстерите е остатък от раждането и смъртта на звездите.

Мисията ще разкрие кои метали се съдържат в този газ и как Вселената се обогатява с тях.

Мисията ще изследва и супер масивните черни дупки, които се намират в центровете на някои галактики. Това ще помогне на учените да разберат как обектите деформират пространствено-времевия континуум.

ЕКА и ДЖАКСА си сътрудничат и в други проекти, например в разполагането на космически телескопи.

Изстрелването на мисията XRISM е предвидено за 26 август 2023 г. от космическата площадка на центъра Танегашима. Ще бъде използвана ракета H-IIA.