Европейският съюз (ЕС) може скоро да повдигне официални обвинения срещу Google за нарушаване на антитръстовото законодателство на рекламния пазар, което може да доведе до огромни глоби и удар по рекламния бизнес, който осигурява лъвския пай от приходите на американския гигант. Това съобщи Bloomberg, позовавайки се на информирани източници.

Новото съдебно дело, което може да бъде заведено в сряда, е най-значимото в настоящия петгодишен мандат на Европейската комисия (ЕК), твърдят източниците. То ще отбележи нова ескалация на напрежението между антитръстовия регулатор и Google, което вече доведе до три глоби от ЕС на обща стойност над 8 млрд. евро. Миналата година бе съобщено, че компанията може да бъде изправена пред ново разследване на ЕС.

Въпреки че максималната глоба за нарушаване на антитръстовото законодателство на ЕС е 10% от глобалните продажби на компанията, това наказание рядко се прилага на практика. Вместо това регулаторните органи обикновено изискват промени в структурите на дружествата, които могат да бъдат още по-обременителни за тях. За първи път ЕС започна проверка на рекламния бизнес на Google през 2021 година. Разследването на ЕК разглеждаше как компанията може да е попречила на конкурентите да получат достъп до потребителски данни за онлайн реклама и дали е дала приоритет на собствените си услуги при използването на данните в ущърб на други рекламодатели.

Разглеждана е и възможността Google да е влязла в сговор с Meta Platforms Inc, но производството по този въпрос е прекратено в края на 2022 г., въпреки че преди това, през септември 2022 г., разследването на евентуални нарушения на Google на пазара на онлайн реклама е разширено, след като португалският орган за защита на конкуренцията представя нови факти. Освен в ЕС, разследвания на рекламните технологии на Google се провеждат и в Обединеното кралство и САЩ. Компанията отрича обвиненията в опит да докаже тяхната неоснователност.