Европейските правоприлагащи агенции, които ще загубят възможността да използват мобилните устройства на престъпници с пускането на 5G, трябва да дискутират проблема по-отрано, когато се модернизират комуникационните мрежи, заяви шефът на Европол - Катрин Де Боле, цитирана от Ройтерс.

Призовавайки лидерите на ЕС за по-големи правомощия за борба с технически-обезпечените престъпници, Катрин Де Боле заяви, че държавите-членки все още нямат вътрешни разпоредби или технологии, които да запълнят празнината, която ще се отвори в полицията, когато 4G мрежите остареят, предава technews.bg.

Европейските полицейски власти могат да подслушат и проследяват търсените престъпници чрез мобилни комуникационни устройства в 4G мрежите, но не и да използват тези инструменти 5G мрежите, подчерта Де Боле.

"Това е един от най-важните инструменти за разследване, с които разполагат полицейските служители и служби, така че в бъдеще имаме нужда от него", каза тя в интервю, като даде пример с намирането на отвлечено дете.

По думите й, европейските правоприлагащи агенции са влезли в преговори за прехода към 5G с технологични компании и политици твърде късно. Сега служителите са принудени да търсят начини за ограничаване на щетите, когато полицията бъде лишавана от възможностите за критично разследване през 5G.

Европол публикува доклад за борбата с престъпленията в цифровата ера, който описва възприемането от криминални лица на нови криптирани комуникационни инструменти, 3D технология за печат и хакерски техники, насочени към потенциални жертви онлайн.

В него се подчертава способността на терористите да използват самоуправляеми автомобили или дронове като оръжия, изкуствен интелект, който може да разпространява фалшиви новини, и високоскоростни квантови изчисления, които могат да помогнат за кракване на криптирани кодове.

Полицейските агенции "не бяха достатъчно гласовити", когато политиците и търговските фирми обсъждаха технологията 5G, а Де Боле бие тревога, за да избегне повторение на тази пасивност.

"Най-големият риск е, че не сме достатъчно наясно с развитието на технологично ниво. Трябва да разберем какво се случва и да се опитаме да предложим отговори", каза тя. "Трябва да сме на масата, където те [политиците и фирмите] обсъждат технологичното развитие, където обсъждат стандартизацията", призова Де Боле.

Европол функционира от 1999 г. като европейска колективна полицейска агенция, която се бори с трансграничната организирана престъпност, тероризма и киберпрестъпността в ЕС. Агенцията има 900 служители в Хага.

Сега Агенцията преговаря с Брюксел за удвояване на бюджета си до 2027 г. - от сегашните 138 млн. евро, за да подобри възможностите си за противодействие на киберпрестъпленията.

Европол трябва да се превърне в платформа за модернизиране на полицейските сили на ЕС чрез разработване на цифрови инструменти и технологии, подчерта Де Боле.

За тази цел Европол ще се нуждае от по-голяма политическа и финансова подкрепа от европейските институции. В следващия седемгодишен бюджетен период на ЕС от 2021 до 2027 г. "се нуждаем от удвояване на парите, които имаме днес", каза Де Боле.