Федералната авиационна администрация (FAA) на САЩ съобщи, че на SpaceX няма да бъде позволено да възобнови тестовите си полети, докато не се справи със списък от 63 "коригиращи действия", свързани с нейната система на изстрелване. Компанията на Илон Мъск беше разследвана от FAA заради инцидент по време на последния полет на космическия кораб Starship през април.

Според доклад на Службата за рибни ресурси и опазване на околната среда (FWS) към Департамента на вътрешните работи на САЩ, неуспешното изстрелване е довело до замърсяването на 385-акрово поле с отломки, в което бетонни парчета са изхвърлени на повече от 2600 м. от стартовата площадка. В допълнение, е възникнал 3,5-акров горски пожар на 10 км. северозападно от площадката.

FAA посочва, че коригиращите действия от страна на американската компания трябва да включват препроектиране на хардуер на въздухоплавателното средство, предотвратяващ течове и пожари, ремонт на стартовата площадка с цел повишаване на нейната устойчивост, както и включване на допълнителни проверки в процеса на проектиране. Изисква се и допълнителен анализ и тестване на критични за безопасността системи и компоненти, включително системата за безопасност на автономния полет и прилагане на допълнителни практики за контрол.

Освен това авиационната администрация на САЩ заявява, че SpaceX ще трябва не само да попълни този списък, но и да кандидатства и да получи нов лиценз, "който да отговаря на всички изисквания за безопасност, околна среда и други приложими регулаторни изисквания преди следващото изстрелване на Starship".

SpaceX признава, че нейната автономна система за безопасност на полетите (AFSS), която е предназначена да самоунищожи ракетата, когато тя излезе от траекторията на полета си, но преди да се удари в земята, е претърпяла "неочаквано забавяне", което е продължило 40 секунди. Компанията не уточнява каква е причината за него, но съобщава, че след това е "преквалифицирала AFSS, за да подобри надеждността ѝ".