Facebook, Instagram и WhatsApp и Messenger работят отново, след като се сринаха за 6 часа. Това обяви самият Марк Зукърбърг във Facebook. 

"Facebook, Instagram, WhatsApp и Messenger се връщат онлайн вече. Извинете за прекъсването днес - знам колко разчитате на нашите услуги, за да поддържате връзка с хората, за които ви е грижа", написа той. 

Все още обаче от компанията не казват каква е причината за проблема.

Състоянието на свръхбогатия съосновател на Фейсбук Марк Зукърбърг се е стопило с повече от 6 милиарда долара за няколко часа след спад в цената на акциите на компанията на борсата в резултат на критики към политиката й, съчетани с глобален срив в достъпа до услугите й, предаде Франс прес.

Акциите на Фейсбук, една от водещите компании в индекса на високотехнологичните дружества Насдак, поевтиняха с близо 5 процента до 326,23 долара. След пикови стойности в началото на септември, акциите са изгубили 15 процента от стойността си.

Социалната медия стана обект на обвинения, че за нея е по-важна печалбата, отколкото сигурността, след като вътрешно разследване показа, че платформата й Инстаграм влияе отрицателно на тийнейджърките.

Към това се добави мащабното прекъсване снощи на достъпа до четири нейни мрежи - Фейсбук, Инстаграм, Уотсап и Месинджър, които се посещават обикновено от около 3,5 милиарда души по света на месец.

В резултат от поевтиняването на акциите 37-годишният Марк Зукърбърг изгуби над 6 млрд. долара само за часове, с което състоянието му е намаляло на 121,6 млрд. по изчисления на агенция "Блумбърг".

Загубите му от средата на септември досега възлизат на 15 млрд. долара.

Според източници на някои медии компанията е претърпяла една от най-сериозните хакерски атаки в историята си, която е довела до 6-часовият срив.

Според IT експерти това обаче не е така.

Няма застрашени данни на потребители, няма застрашена информация след вчерашния срив на Фейсбук, Инстаграм и Уотсъп, обясни в БНТ Борис Гончаров, инструктор по информационна сигурност.

Не става въпрос за хакерска атака, подчерта експертът.

Той обясни, че проблемът е чисто технически и засяга конфигурациите при мрежовите протоколи.

Абсолютно всички потребители на Фейсбук са били засегнати, с такъв тип мащаб и такава продължителност досега това не се е случвало, допълни Гончаров.

Дори вътрешните служители не са могли са използват вътрешните системи на компанията, каза още той.

Няма опасност да изгубим информация от профилите си, това категорично беше потвърдено, обясни в заключение експертът.