Brain Computer Interface (интерфейс между мозък и компютър) е относително нов сектор в информационните технологии, който обхваща различни решения за управление на машините направо с мисъл. Това обхваща както дигитални устройства, така и системи от електроди или други технологии, способни да прихванат мислите ни в реално време.

Редица университетски лаборатории и стартиращи фирми вече разработват софтуер и хардуер в тази област, а отскоро интерес към нея имат и гиганти като Facebook, Google и вездесъщият Илън Мъск.

Поредното доказателство, че този сегмент ще става все по-интересен е придобиването на стартъпа CTRL-labs от Facebook само преди ден. Закупената фирма разработва гривна, която позволява управлението на виртуални аватари с помощта на мисълта.

Facebook разработва свои Brain Computer Interface технологии от няколко години и дори анонсира на годишната си конференция през 2017 година неинвазивно устройство, позволяващо да пишем текст като само си представяме, че говорим.

Новозакупената фирма ще добави ново ноу-хау в портфолиото на онлайн гиганта и вероятно ще бъде използвана и от неговата бъдеща платформа за виртуална реалност, улеснявайки начина, по който потребителите управляват своите аватари.

През 2015 година Марк Зукърбърг заяви, че бъдещето на Facebook е телепатията. По думите му тexнoлoгия щe пoзвoли нa xopaтa дa пpaщaт миcли диpeĸтнo eдин нa дpyг.

През 2017 година стана ясно, че Facebook е създала екип от над 60 учени и инженери, специализирали се в свързани с изкуствения интелект технологии. 

Първата цел на екипа бе да разработи система, която може чрез мисълта да запише на компютър 100 думи в минута, без да ползва каквито и да било елементи, имплантирани в човешкото тяло. Скоростта трябваше да е 5 пъти по-голяма в сравнение с времето, което днес е необходимо за изписването им върху сензорния екран на смартфон.

Учените посочиха, че това най-лесно може да стане чрез носимо умно устройство, което е постоянно свързано с кожата.

Компанията обаче стана обект на недоверие. На първо време скептиците посочват, че технологията ще може да се ползва за четене и следене на мисли. На второ място идва и проблемът със съхранението на информацията - съдържанието на мислите на милиони хора може да стане обект на хакерски атаки или продукт за продажба на потенциални рекламодатели.