В рамките на една седмица новият чатбот на Facebook се превърна в антисемит и привърженик на конспиративни теории. Както съобщава Insider, BlenderBot3 се оказа отявлен расист и, по ирония на съдбата, нарече изпълнителния директор на Meta Марк Зукърбърг "лош човек".

"Маймунската шарка не е дело на Джордж Сорос, но той е създател на други вируси, като свинския грип", заяви BlenderBot3 на въпрос относно основателя на благотворителната фондация "Отворено общество" .

Изпълнителният директор на поделението на изкуствен интелект на Meta Джоел Пино защити проблемните коментари на бота, твърдейки, че всичко върви по план с развитието на BlenderBot3.

"Въпреки че е болезнено да се видят някои от тези обидни отговори", пише Пино, "публични демонстрации като това са важни за изграждането на наистина стабилни разговорни системи с изкуствен интелект и преодоляването на ясната празнина, която съществува днес, преди такива системи да могат да бъдат произведени."

Всъщност целта на Meta е да изучи пълния спектър от онлайн взаимодействие между хората, за да може да създаде чатбот от ново поколение. Компанията предупреждава, че по време на разработката изкуственият интелект може да направи неверни или обидни твърдения. Те обаче ще бъдат отстранени в по-късни версии. За сметка на това в близкото бъдеще BlenderBot3 ще звучи като "човек от плът и кръв".