Сериозен напредък по германския проект за създаването на съвместна противовъздушна отбрана, наречен Европейска инициатива "Небесен щит", беше постигнат тази седмица, след като САЩ одобриха искането на Израел да продаде на Берлин системи за ПВО "Ароу 3", които са съвместна разработка на двете страни.

В изявление на израелското министерство на отбраната, разпространено в четвъртък, се казва, че американският Държавен департамент е уведомил военния министър Йоав Галант и други високопоставени представители на ведомството, че Вашингтон е съгласен с продажбата на системата, която е разработена от Израелската организация за противоракетна отбрана и Агенцията за противоракетна отбрана на САЩ и се произвежда от компанията "Израел еъроспейс индъстрийс" (Israel Aerospace Industries).

През август миналата година канцлерът Олаф Шолц обяви създаването на съвместна противовъздушна отбрана, наречена Европейска инициатива "Небесен щит", и подчерта водещата роля на Германия, припомня сп. "Шпигел".

Шолц каза, че има значително изоставане в защитата срещу заплахи от въздуха и от космоса и поради това през следващите години Берлин ще инвестира "значителни средства" във въздушната отбрана. "В същото време Германия ще проектира тази бъдеща противовъздушна отбрана по такъв начин, че нашите европейски съседи също да могат да участват, ако желаят", допълни канцлерът.

През юни френският президент разкритикува германската инициатива. Макрон посочи, че военното оборудване, което идва от страни извън Европа, е "по-малко контролируемо" и "прекалено зависимо" от външни фактори. Той допълни, че Франция, Белгия, Естония, Унгария и Кипър ще закупят съвместно ракетни системи земя-въздух "Мистрал" с малък обсег.

В момента "Ароу 3" е най-модерната израелска система за противоракетна отбрана с голям обсег на действие, пише в. "Таймс ъф Израел". Тя може да прехваща балистични ракети, докато все още са извън земната атмосфера, като унищожава снарядите и техните ядрени, биологични, химически или конвенционални бойни глави по-близо до местата на изстрелването им от разстояние до 2400 километра.

"Ароу 3" е една от една трите системи за ПВО, използвани от Израел, отбелязва сп. "Шпигел". "Железен купол" е предназначен за защита от ракети с малък обсег и от минометни снаряди, изстрелвани от окупираните територии. Системата "Прашка на Давид" е насочена срещу балистични ракети с обсег от 70 до 300 км и срещу самолети. "Ароу 3" има за цел да отблъсква нападения с ракети със среден обсег, с каквито разполага Иран.

"Ароу 3" обаче не може да се използва срещу крилати ракети, които летят ниско, посочва германският в. "Юнге велт". Освен това според някои военни експерти "Ароу 3" не е пригодена за защита срещу руските хиперзвукови ракети.

Големият ѝ обсег на действие позволява разполагането на ракетни комплекси на едва три места на територията на Германия. Същевременно тя ще осигури защита от руски атаки на Балтийските страни, Полша и Румъния и други държави.

"Ароу 3" трябва да влезе в експлоатация от 1 септември 2025 г., като първият комплекс ще бъде разположен във военновъздушната база "Холцдорф" на границата между федералните провинции Саксония-Анхалт и Бранденбург. По-късно ще бъдат добавени и комплекси в Шлезвиг-Холщайн и Бавария.

Преди да бъде сключен окончателният договор, Германия ще преведе на Израел около 600 милиона долара за подготовка на производството.

Според израелското министерство на отбраната цялостното споразумение на стойност 3,5 милиарда долара ще бъде подписано до края на тази година, след като парламентите на Израел и на САЩ ратифицират сделката. Това ще бъде най-голямата продажба на отбранително оборудване в историята на Израел.

Берлин очаква системата "Ароу 3" да бъде доставена през последното тримесечие на 2025 г.

Моше Пател, ръководител на Израелската организация за противоракетна отбрана, заяви, цитиран от Ройтерс, че това ще бъде първият "крайъгълен камък", а следващият ще бъде положен през 2030, когато се очаква системите "Ароу 3" в Германия да достигнат до "пълния си капацитет".

Допълнителните германски разходи за "Ароу 3" биха могли да увеличат стойността на сделката до 4 милиарда долара, допълни Пател.