Джон Гришам е сред топ авторите в САЩ, завели дело пред Федералния съд в Манхатън срещу OpenAI - изследователската лаборатория за изкуствен интелект, създала ChatGPT, съобщи Ройтерс.

Сред членовете на Гилдията на писателите са Джонатан Франзен, Джордж Сондърс, Джоди Пико, Джордж Р. Р. Мартин. Писателите обвиняват компанията в неспазване на авторското право от популярния чатбот ChatGPT.

По-рано други автори, собственици на софтуер и визуални артисти предприеха действия срещу OpenAI.

Сред авторите, завели дело срещу ИИ, са и писателите Майкъл Конъли и Дейвид Балдачи.

Представителите на компанията, създала ChatGPT, първоначално не коментираха новината. Защитниците на ИИ твърдят, че взимането на данни от интернет не е в разрез с действащия в САЩ закон за авоторското право.

Изпълнителният директор на Гилдията на писателите Мари Рейзънбъргър каза в изявление, че авторите трябва да имат възможност да контролират как се използват техните произведения от ИИ, както и че литературата трябва да бъде защитена. Според авторите базата данни на ChatGPT използва текстове от пиратски онлайн издания. Съществуват опасения, че чатботът би могъл да генерира нискокачествени електронни книги, се казва още в изявлението.