Google спира бизнеса си с китайската компания Huawei, изискващ трансфер на хардуер, софтуер и технически услуги с изключение на продуктите с отворен код, съобщава Ройтерс.

Решението нанася удар на китайската технологична компания, която американското правителство се опитва да блокира в целия свят.

Притежателите на вече пуснати модели смартфони на Huawei с приложения на Google все пак ще продължат да могат да използват и свалят всички мобилни приложения, осигурявани от Google, посочи говорител на американския концерн, потвърждавайки информацията на Ройтерс.

"За потребителите на услугите ни Google Play и защитите за сигурността от Google Play Protect ще продължат да функционират", каза говорителят.

Мярката обаче може да спъне бизнес със смартфони на Huawei извън Китай, тъй като технологичният гигант незабавно ще загуби достъп до ъпдейтите на операционната система Android.

Бъдещите версии на смартфоните на китайската компания, които работят с Android, ще загубят достъп до популярни услуги, включително Gmail и YouTube.

Huawei ще може да използва само обществено достъпната версия на Андроид и няма да може да получава достъп до патентованите мобилни приложения и услуги от Google, посочи източникът.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп в края на миналата седмица добави Huawei Technologies Co Ltd в търговски черен списък. Веднага бяха наложени ограничения, които ще затруднят изключително много компанията да прави бизнес с партньори от САЩ.

Белият дом преследва китайската компания още от началото на годината, като по време на Мобилния конгрес в Барселона се опитваше да влияе на различни европейски правителствени представители да забранят 5G продуктите на Huawei.

Загуби обаче ще има и за Google, защото Huawei е вторият най-голям купувач на услугите на мобилните продукти на компанията.

Експерти твърдят, че въздействието на мярката ще е малка в Китай, защото там потребителите ползват местни алтернативи като Tencent и Baidu, а не услугите на Google.

Дейността на Huawei в Европа, който е вторият по големина пазар за компанията, ще бъде силно засегната, защото тук компанията предлага само продукти с услуги на Google.

Геоф Блабър от CCS Insight посочва, че тези приложения са от критично значение за производителите, за да останат конкурентни в регион като Европа, предава Mobile Bulgaria.

Специалистите посочват, че има и трети вариант продуктите на Huawei да продължат да ползват пълната гама от продукти на Google, но това да става чрез посредници.