Днес много софтуерни продукти за компютри позволяват на потребителите да запазват потребителски данни дори след деинсталиране на приложенията. Google реши да въведе подобно решение за Android. Нова функция ви позволява да "архивирате" програми, които изискват много памет, което позволява на операционната система да използва паметта на смартфоните и таблетите по-ефективно.

Според публикация в блога на Google, компанията разработва инструмент, който дава възможност да "архивирате" някои приложения, за да освободите място за друго съдържание. Той позволява да не се изтрива рядко използваният софтуер, който заема много памет.

Според компанията процесът на архивиране ще намали пространството, заемано от дадено приложение, с около 60%. Архивирането и деархивирането на софтуера при всички случаи отнема по-малко време, отколкото деинсталирането му и последващото му инсталиране.

Известно е, че Google е разработила нова версия на архивирания файлов формат APK. Функцията ще бъде достъпна за разработчиците в Bundletool 1.10. Според Google обаче файловете от този тип няма да се поддържат, докато не бъдат представени на широката публика по-късно тази година. Освен това не е необходимо разработчиците изобщо да създават архивни APK файлове, ако не виждат необходимост от това.