Google разкри предстоящи промени в начина, по който се класират приложенията в техния магазин за приложения Play. Тези, които са оптимизирани за по-големи екрани на таблети и сгъваеми устройства, ще бъдат по-видими, докато приложенията без тази опция ще се появяват по-ниско в резултатите от търсенето.

"За да насърчим първокласните приложения, които изглеждат чудесно на по-големи екрани, направихме няколко промени в механизма за класиране, за да повишим качеството в Play. Приложенията и игрите, които отговарят на нашите насоки за качество на софтуера за големи екрани, сега ще се класират по-високо в търсенето и на основната страница с приложения и игри" - се казва в изявление на компанията.

От края на август приложенията, които "променят размера си добре, не създават празно пространство и поддържат както портретна, така и пейзажна ориентация", ще бъдат повишавани в търсенето. Google добави, че ще въведе нови "формати за представяне на съдържанието" с оглед на форм-фактора - потребителите ще виждат предварително как изглеждат приложенията при вертикална и хоризонтална ориентация на екрана.

Платформата също така ще започне да показва предупреждения, ако приложенията не работят правилно на по-големи екрани. Първоначално тези предупреждения ще бъдат отнесени към раздела "технически качества", но компанията вече работи по "други начини за уведомяване на потребителите, когато приложенията не са оптимизирани за по-големи екрани".

Решението вероятно е свързано с пускането на сгъваемия смартфон Pixel Fold на Google. Докато Samsung сама оптимизира интерфейса на Android в своите "книги", като прави така, че приложенията, които не са оптимизирани за по-големи екрани, да изглеждат по-прилично, и върши прилична работа, Google е решила да използва влиянието си върху разработчиците, като ги стимулира да свършат допълнителна работа в полза на потребителското изживяване. И може би такива промени отдавна трябваше да се случат.