Alphabet Inc, компанията-майка на Google, забрани приложението за видеовръзка на фирмата Zoom на лаптопите на своите служители, позовавайки се на опасения за сигурността, съобщава Ройтерс, цитирана от БНР.

"Наскоро екипът ни по сигурността уведоми служителите, използващи Zoom Desktop Client, че това приложение повече няма да работи на корпоративните компютри, тъй като не отговаря на нашите стандарти за сигурност на приложенията, използвани от нашите служители", заяви говорителят на Google - Жозе Кастанеда.

Компанията Google все още продължава да позволява използването на видеоприложението на Zoom през мобилни устройства и браузъри, добави той.

Приложението, собственост на компанията Zoom Video Communications Inc, се сблъсква с обратна негативна реакция на негови потребители, които са притеснени от липсата на криптиране от край до край по време на видеосрещи и т.нар. zoombombing - нежеланото проникване във видеоконферентен разговор от дадено неканено лице.

Решението на Google идва само часове, след информация на немския вестник "Ханделслбат", че Федералното външно министерство на Германия също ограничава използването на приложението за видеоразговори на компанията Zoom поради рискове за сигурността.

Междувременно и Сенатът на Съединените щати призова членовете си да не използват приложението Zoom Video Communications поради опасения за сигурността, съобщи в четвъртък "Файненшъл таймс".

Неназовани източници на финансово издание твърдят, че всеки един от офисите на сенаторите е бил информиран, че трябва да намери алтернативен начин за онлайн комуникация по време на коронавирусната криза.