Хеликоптерът "Инджинюъти" успя да изпълни поставените задачи при шестия си полет на Марс в събота, въпреки че е имал проблеми с навигацията, съобщи Асошиейтед прес.

За шестия си полет мини-хеликоптерът е трябвало да се издигне на 10 м и да се придвижи на 150 метра на югозапад със скорост 4 м/сек. След това е трябвало да продължи още 15 метра на юг, като същевременно прави цветни снимки на района, а след това още 50 метра на североизток и да кацане.

Първият етап е преминал успешно, но след това "Инджинюъти" е загубил ориентация и е започнал да се поклаща. Причината е навигационна грешка - една от направените от хеликоптера снимки не се е регистрирала в навигационната система и времевата последователност се е нарушила. Така апаратът се е объркал за местоположението си. Преди кацането е имало накланяне на повече от 20 градуса, пише главният пилот на "Инджинюъти" Хавард Грип на страницата на мисията в интернет.

Вградената система за допълнителна стабилност е допринесла за безопасното кацане на 5 м от определеното място.

Мини-хеликоптерът беше доставен на Марс с роувъра "Пърсивиърънс", който се спусна на повърхността на Червената планета на 18 февруари тази година. Първия си полет "Инджинюъти" осъществи на 19 април. Тогава малкият летателен апарат с тегло 1,8 килограма се издигна на височина 3 метра. Този полет продължи 39,1 секунди. Всеки следващ беше по-дълъг и по-труден. НАСА оцени толкова високо постигнатото, че удължи мисията с най-малко месец. Полетът в събота беше първият от този допълнителен период.

От няколко дена специалистите анализират възникналия проблем.

НАСА нарича полетите на мини-хеликоптера демонстрационна мисия, тъй като те нямат научна цел. Задачата им е да покажат, че е възможно да бъде осъществен полет на Марс, както и да бъдат събрани данни за поведението на летателен апарат на друга планета.

Целта на марсохода "Пърсивиърънс" е да търси признаци за съществувал в миналото живот на Червената планета.