Смело изявление направи главният изпълнителен директор на Huawei Ю Ченгдонг - по неговите думи, компанията има възможност да се откаже от използването на операционни систeми Windows и Android, съобщава Gizchina.

Това ще стане, ако възникнат подобни желания или обстоятелства, които ще принудят Huawei да премине към използване на собствени софтуерни решения в продуктите си, предава technews.bg.

През ноември м.г. вицепрезидентът на подразделението за мобилни устройства на Huawei Брус Лий официално потвърди факта, че компанията разработва операционна система, която в крайна сметка може да замени Android в смартфоните с марки Huawei и Honor.

Все пак представителите на Huawei подчертават, че е по-добре да поддържат партньорски отношения с компании като Microsoft и Google.

Ю Ченгдонг коментира и конкуренцията със Samsung, като според него двете компании се доближават по обеми на доставките на смартфони, а към края на следващата година Huawei ще оглави индустрията.

Що се отнася до Apple, шефът на Huawei е категоричен, че неговата компания не отстъпва по иновации на конкурента от Купертино. Потвърждение за това, по думите на Ю Ченгдонг, е сгъваемият смартфон Mate X.