Илон Мъск заяви, че в бъдеще човечеството трябва да посети екзопланетата Проксима Кентавър B. Тя е в орбита около червеното джудже Проксима Кентавър - най-близката звезда до Слънчевата система.

Планетата се намира на разстояние около 4,25 светлинни години (40 трилиона километра) от Земята и според изследователите се намира в обитаемата зона на своята звезда.

Екзопланетата е поне 1,27 пъти по-масивна от Земята, а орбиталният ѝ период се равнява на около 11,2 дни. Планетата вероятно се върти синхронно около своята звезда, така че едната ѝ страна е винаги обърната към нея, т.е. в едното полукълбо е постоянен ден, а в другото - постоянна нощ.

Проксима Кентавър B е част от филма "Аватар". Въпреки това, не всички са убедени, е тя е обитаема. Причината е, че макар водата да може да съществува в течна форма там, то близкото до нея червено джудже я подлага периодично на интензивни ултравиолетови излъчвания.

За достигането на планетата ще трябва да се измисли космически кораб от нов тип. С класическа ракета пътуването би отнело хилядолетия.